Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Színes fotókon kelnek életre az első világháborús katonák mindennapjai

2018. július 13. 09:34 Múlt-kor

Bár a színes film használata csak az 1930-as évektől terjedt el igazán, Paul Castelnau szorgalmas munkájának hála a francia haderő mindennapjait már úgy élhetjük át, mintha csak karnyújtásnyira lennénk a Nagy Háborúban szolgáló katonáktól.

A háborús események és a katonák mindennapjainak megörökítése hosszú történelemre tekint vissza. A középkor nagy csatái, az amerikai függetlenségi háború, vagy éppen a francia forradalom ikonikus pillanatai gyakran köszönnek vissza a festővászonról. A fényképezés feltalása és elterjedése aztán ezt a műfajt is forradalmasította. A neves amerikai fényképész, Mathew Brady képein például már tényleg farkasszemet nézhetünk az amerikai polgárháború nagy hadvezéreivel és politikai vezetőivel, sőt láthatjuk már az északi és déli katonák megpróbáltatásait is.

Ekkor azonban – és még hosszú évtizedeken keresztül – csak fekete-fehérben jelennek meg a háború mindennapjai, így azok jelenetei továbbra is egy letűnt, távoli korszak emlékeiként jelennek meg előttünk. A színes film első megjelenését, a francia testvérpár, Auguste és Louis Lumiére nevéhez köthetjük, akik 1903-ban szabadalmaztatták találmányukat. A színes fényképezés mindazonáltal csak 1935 után, a Kodak színes filmjei révén vált a mindennapok részévé.

Szerencsére azonban már az első világháború idején is voltak olyan fényképészek, akik kihasználták a Lumiére-fivérek fejlesztését. Így például a francia Paul Castelnau szorgalmas munkájának hála a francia haderő mindennapjait már úgy élhetjük át, mintha csak karnyújtásnyira lennénk a Nagy Háborúban szolgáló katonáktól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Színes fotókon kelnek életre az első világháborús katonák mindennapjai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra