Múlt-kor.hu

Sokkolta a század eleji antarktiszi expedíció zoológusát a pingvinek „aljas” szexuális viselkedése

Sokkolta a század eleji antarktiszi expedíció zoológusát a pingvinek „aljas” szexuális viselkedése

2020. április 29. 19:31 Múlt-kor

1910-ben a tragikus sorsú, Robert Falcon Scott által vezetett brit Terra Nova expedícióval tartott az Antarktiszra George Murray Levick sebész-zoológus is. Orvosi teendői mellett az ő feladata volt az első látásra kietlennek tűnő földrész élővilágának dokumentálása. Naplóiban leírta, miként éltek túl az expedíció tagjai a kegyetlen időjárási körülmények közepette, de természeti megfigyeléseit is ezekben rögzítette. A legnagyobb fennakadást a táboruk körül lakó Adélie-pingvinek kolóniája okozta a zoológusban, különösen szexuális viselkedésük, amelyet az „elfajult”, „aljas” és „romlott” jelzőkkel illetett – és még így is sokszor rejtjelezéssel élt leírásaiban.

Megdöbbentő felfedezés

Levick század eleji finom ízlését valósággal sokkolta, amit a pingvinek körében látott. Korábban semmilyen állat esetében nem fordult elő, hogy a tudósok lejegyezték volna a homoszexuális viselkedést, vagy a nem egy párt alkotó egyének között a nem szaporodási szándékú közösülést.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne figyeltek volna meg ilyet, de a korban nem tartották „illőnek” lejegyezni, így a természetben valóságos hidegzuhanyként érte Levicket, aki képzettsége ellenére nem olvasott korábban ilyen megfigyelésekről.

A tudós naplói nemrég a londoni Természettudományi Múzeum madártani gyűjteményéhez kerültek. A gyűjtemény vezető kurátora, Douglas Russell szerint Levicket undora ellenére – vagy talán éppen emiatt – teljességgel rabul ejtették e röpképtelen madarak.

„Teljességgel a rögeszméjévé válik az Adélie-pingvinek kolóniája” – mondta el a naplók tartalmáról. „A naplókat olvasva az egyik legszórakoztatóbb dolog látni, ahogy az első madarak megérkezésével egyre nő az izgalma. Szinte érzékelhető a lapokon – aztán egyszerre letaglózza.”

A tudóst az általa „huligán kakasoknak” nevezett fiatal hím pingvinek valóban szélsőséges szexuális szokásai rendítették meg leginkább. Levick lejegyezte, hogy az erőszakos közösülés, a nekrofília, és a csibék fizikai és szexuális abúzusa sem állt távol tőlük.

Levick egyes jelenségeket kódolva, görög betűs rejtjelezéssel jegyzett le csupán, hogy azokat csak egy bizonyos műveltségi szinten lévők legyenek képesek megfejteni.

Miután – Scottal és a Déli-sarkra eljutó többi kutatóval szemben, akik egytől egyig életüket vesztették – visszatért Angliába 1913-ban, Levick beadta publikálásra megfigyeléseit, azonban a 20. század elejének légkörében ez igencsak nehéznek bizonyult.

Az expedíción látottakról készült végső, a nyilvánosság számára is elérhető kiadványból végül teljességgel kihagyták a pingvinek szexuális viselkedését.

Az ezt is tartalmazó változatból mindössze száz példány készült, amelyeket kizárólag tudományos körökben terjesztettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sokkolta a század eleji antarktiszi expedíció zoológusát a pingvinek „aljas” szexuális viselkedése

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra