Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán: „Téptük egymást, de mi értettük egymást a legjobban”

2020. július 16. 12:54 Szelják Szilvia

<

Múzsák és riválisok

1986. szeptember 27-ének reggelén a Kútvölgyi kórházban fekvő Gábor Miklós éppen Bing Crosby énekét hallgatta a rádióban, amikor megkezdődött a vizit. A doktornő az egy emelettel feljebb ápolt Ruttkai Éva halálhírével érkezett. A szintén súlyosan beteg színész tudatába a részvétnyilvánítással együtt égett be a dallam: az aznapi naplóbejegyzés szerint még órákkal később is tétován dudorászta Crosby számát.

A kilátástalan kórházi napokban sem felfüggesztett memoárírásban – Rembrandt két felesége nyomán – Ruttkait gyakran Saskia, Vass Évát pedig Hendrikje néven emlegette. A fájdalmas kezeléseket plasztikus őszinteséggel megörökítő szövegeket döntően a Vass Éva iránti rajongás uralja, de át meg átszövik a Ruttkairól szóló emlékfoszlányok. „Saskia életem gyönyörű szakasza volt. (…) De végül is szerelmünk nem bírta elviselni az éveket” – írja arra az időre emlékezve, amikor 1964-ben, legendásan békés válással tettek pontot házasságuk végére.

Ruttkai Latinovits szívinfarktusakor szánta el magát arra, hogy megmondja kislányának: szerelmes lett Zoltánba és elköltözik. Gábor Miklóssal együtt igyekezett megadni neki a változatlanság érzetét: „A mi családunkat továbbra is a szüleim és a két nagymamám jelentette. A karácsony első napját például ezután is ebben a szűk körben töltöttük. Másnap apu Vass Évához, anyu Latinovitshoz ment.” Gábor Júlia úgy emlékszik, hogy a két férfi soha egyetlen rossz szóval sem illette egymást. Sőt, közös munkájuk is akadt. Habár a Falak c. filmben általuk alakított riválisok önmaguk kísérteties alteregóiként tűntek fel a vásznon.

Gábor Miklós simulékonyabb, rendszerkonform figurájával szemben Latinovits ugyanazt a lázadó, megalkuvásra képtelen értelmiségi típust játszotta, ami korábban, az Oldás és kötés c. filmben erkölcsi etalonná tette a fiatalok szemében. Cserhalmi György szerint, bár számos ponton párhuzamba állítható a két szenvedélyes életpálya, csupán az utókor ítélete teszi vetélytársakká a két színészt.

Gábor Miklós gyónásszerű kórházi sorai mégsem erről árulkodnak: „miben is különbözöm én Latinovitstól. (Leonardo – Michelangelo. Pitiánerben.) Hogy miért is nem lettem én próféta a saját hazámban – ő meg igen!? Hol csal Saskia, és hol beszél valamiről, amiről én nem tudtam? Lépésről lépésre a jelentéktelenségek jelentéktelensége, a színház felé.”

Héjanász a színpadon

„Téptük egymást, de mi értettük egymás a legjobban. Amit én csináltam, senki nem tudta úgy szeretni, mint ő” – emlékezett egyszer Ruttkai Éva a színpad iránti közös szerelmükre. Talán eszébe jutottak a Rómeó és Júlia próbáinak inspirációval vegyes keservei is, amikor Zoltán a szemére vetette: „Úgy próbálsz, mint egy Kossuth-díjas!” Latinovits, aki az elismerést csak posztumusz kapta meg, örök érzékenységgel viseltetett a díjazottak készületlensége iránt. Ám nemcsak goromba igazmondása okolható fegyelmi tárgyalásainak sorozatáért.

„Zoli megőrült a színpadon. A Tiszták próbáján fordult elő, hogy amikor már nagyon unta, hogy egy lépcsőn kell lejönnie, a zsinórpadlásról lendült be egy kötélen a színpadra, mint egy kugli, ami szétveri a bábukat maga körül. Váratlan húzás volt. Életveszélyes” – emlékszik Cserhalmi György a néha 400-as fordulatszámon pörgő, máskor 40-nel poroszkáló Latinovitsra, aki bipoláris személyiségének mindkét állapotában magával ragadta a körülötte lévőket. A rettegés és imádat között őrlődő Éva az ádáz színpadi csaták után otthon már nem engedett a Színészkirály szeszélyeinek. „Átment az Endrődi Sándor utca másik végére, ott lakott mamája. Eltöltött két órát, hazament, és akkor Zoli már térden állva várta.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán: „Téptük egymást, de mi értettük egymást a legjobban”

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra