Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Római és Árpád-kori leleteket mutatnak be Hódmezővásárhelyen

Római és Árpád-kori leleteket mutatnak be Hódmezővásárhelyen

2024. február 27. 13:50 MTI

Mártély határában egy 2022-es ásatás során előkerült leletegyüttest mutatnak be a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban, a késő antik tárgyakat egy előadáson is megismerhetik az érdeklődők kedden – tájékoztatta a közgyűjtemény hétfőn az MTI-t.

<

A közlemény szerint 2022 szeptemberében több, Mártély darvasszéki határrészén fekvő régészeti lelőhelyet is érintő öntözőtelep-beruházáshoz kapcsolódó bontómunkában vettek részt a Tornyai-múzeum munkatársai.

A feltárt tíz objektumból római kori szarmata és Árpád-kori edények, kőeszközök, valamint fémtárgyak töredékei, patics- és tapasztásdarabok, állatcsontok és kagylómaradványok kerültek a múzeumba.

A régészeti munkálatokkal párhuzamosan műszeres lelet- és lelőhely-felderítésre is sor került, amelynek eredményeként 82 fémtárgyat találtak, amelynek fele római kori érme volt.

E tipikus késő antik, Barbaricumra jellemző kincsleletet az érmékkel együtt elrejtett ékszerek, illetve késő római rézpénzek és helyi rézpénzutánzatok alkotják.

A feltárást vezető Csányi Viktor régész és Vida István numizmatikus megállapítása szerint a keleti germán hatást mutató tárgyegyüttes összegyűjtését és elrejtését a 4. század második felére, esetleg az 5. század elejére teszik.

Ezekben az időkben jelentek meg a germán törzsek az Alföldön, és erős kulturális hatást gyakorolhattak a szarmatákra.

A múzeum bejárati előcsarnokában az elkövetkező időszakban együtt látható a tatárjáráskori kéktói ezüstlelet és darvasszéki „kincsek”.

A feltárt leletanyagot Vida István, a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának vezetője és Csányi Viktor a vásárhelyi múzeum régésze mutatja be az érdeklődőknek a Korok, kultúrák, lelőhelyek című előadás-sorozat keretében kedd este.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Római és Árpád-kori leleteket mutatnak be Hódmezővásárhelyen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra