Rockefeller-osztriga és Garibaldi-keksz – hét étel, amelyet híres emberekről neveztek el
2022. január 30. 09:55 Múlt-kor
Könnyed fogás a fogatlan Stroganoff grófnak
„Két órával főzés előtt egy darab puha marhahúst nyersen vágjuk kockákra, sózzuk, és kicsit borsozzuk meg!
Vajat és egy kanál lisztet keverjünk el, két csésze húslevessel öntsük fel, aztán egy teáskanálnyi mustárt és egy kevés borsot rakjunk bele, keverjük el, forraljuk fel, majd hűtsük vissza, és két evőkanál tejfölt adjunk hozzá!
Aztán süssük meg a marhát vajon és tegyük bele a szószba!” – olvasható Elena Ivanovna Molohovec Ajándék a fiatal háziasszonyoknak című 1871-es szakácskönyvében, ahol elsőként jelent meg a Stroganov (a francia átírás miatt lett Stroganoff) bélszín elkészítésének módja.
Az egyik leghíresebbé vált orosz étel eredeti receptjében még nem szerepelt a ma már az étel ízvilágát alapjaiban meghatározó hagyma, gomba, paradicsompüré, valamint a kovászos uborka sem.
A francia és az orosz gasztronómia jellegzetességeit tartalmazó, nem népi eredetű étel létrejöttéhez több legenda is kötődik.
Az egyik ismert történet szerint Sztroganov gróf gyakran rendezett palotájában olyan összejöveteleket, amelyekre bármely művelt és illően felöltözött ember betérhetett, s az egyik ilyen találkozón tálalták fel először ezt a híres étket.
Egy másik forrás szerint viszont az agg, fogatlan gróf számára a séfje, André Dupont akart egy könnyen fogyasztható fogást készíteni, s ez lett a Stroganoff-bélszín.
Ami bizonyos: a két világháború között Oroszországban és Kínában is igen népszerű étel volt, az USA-ban a bevándorlók terjesztették el.