Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ritka képek az I. világháborús fronton szolgáló Churchillről

2016. május 19. 18:12

Egy újonnan megjelent könyv ritka, fekete-fehér képeket közölt Sir Winston Churchill 1916-os lövészárokbeli ténykedéseiről. A későbbi miniszterelnök egyik tiszttársának fia által jegyzett könyv egy repeszdarabról készült felvételt is bemutat, amely kis híján kioltotta Churchill életét.

<

Churchill az 1915-ös, katasztrofálisan sikerült gallipoli partraszállás egyik kitervelőjeként az első világháború elején távozni kényszerült a brit kormányból. Ezt követően öt hónapig a lancasteri hercegség kancellárjának kényelmes, ám nem sokra tartott tisztét töltötte be, majd lemondását követően visszatért a hadsereghez. Több hónapig szolgált a nyugati fronton a Királyi Skót Lövészek 6. zászlóaljának parancsnokaként. Churchill Andrew Dewar Gibb őrnagy mellett tevékenykedett, akinek a fia idén a Churchill a lövészárokban című keményfedeles könyvében ritka képeket tett közzé édesapjáról, valamint a későbbi miniszterelnökről.

Az első alkalommal publikált képeken Churchill az észak-franciaországi Ypres mellett látható. A könyv szerzője, a 84 esztendős Nigel Dewar Gibb egy tüzérségi lövedék repeszdarabjáról készült fotót is megjelentetett, amely ha néhány centivel odébb csapódik be, Nagy-Britannia jövőjére is nagy hatással lett volna. Gibb művét a Churchillel is kiváló kapcsolatot ápoló édesapja emlékei alapján írta meg, aki 1916. január 5-től alezredesként szolgált a skót lövészeknél. A most következő képeken Churchill mellett tiszttársaikat is láthatjuk, valamint a későbbi miniszterelnök festményeiből is kaphatunk egy kis ízelítőt. A háború után Gibb konzervatív képviselőként helyezkedett el, később ő alapította meg Skócia Nemzeti Pártját, amely a mai Skót Nemzeti Párt elődjének nevezhető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ritka képek az I. világháborús fronton szolgáló Churchillről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra