Múlt-kor.hu

Pillanatképek az esős XX. századból

Pillanatképek az esős XX. századból

2020. október 16. 17:02 Múlt-kor

Az utóbbi napok esős időjárása ihlette a következő fotóválogatást, amely a Fortepan képein keresztül mutatja meg, hogyan teltek az esős hétköznapok a XX. század évtizedeiben. Az eső nem állt útjába az ország népének, amely esernyőt, esőkabátot, papírcsákót ragadott és ha kellett, piacra, túrázni, meccsre, horgászni vagy éppen forradalmat csinálni indult.

Az eső elleni védekezés legáltalánosabb tárgya, az esernyő legnagyobb történelmi szerepe az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc idején lett. Széchenyi István mondta tréfásan, hogy az 1848. március 15-i tüntetést esernyőforradalomnak fogják nevezni. E jeles napon ugyanis nagyon esett az eső és a tüntetők esernyő alatt vonultak. (Esőből egyébként az 1956-os forradalmároknak is kijutott.)

A ma ismert esernyő gyártásának is van magyar vonatkozása. Az eső elleni védekezés eszközét már az ókorban is használtak. Az első ismert ábrázolás Kínából, a Kr. e. XI. századból származik. A mai összecsukható változat első típusa egy 1786-os szabadalom volt. A tömeggyártást az ipari forradalom indította be, a legtöbb esernyőt Angliában gyártották és forgalmazták.

A maira legjobban hasonlító, zsebben hordható esernyő azonban nem az angliai gyárakból, hanem a Vas megyei Uraiújfaluból indult világhódító útjára. A Balogh-testvérek műhelye alapvetően vasmegmunkálással foglalkozott. Egyik legsikeresebb ötletük, az 1920-as években elkészített összecsukható esernyő hétköznapjaink egyik alapkelléke lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pillanatképek az esős XX. századból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. különszám: Egészségünk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra