Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pillanatképek az esős XX. századból

2020. október 16. 17:02 Múlt-kor

Az utóbbi napok esős időjárása ihlette a következő fotóválogatást, amely a Fortepan képein keresztül mutatja meg, hogyan teltek az esős hétköznapok a XX. század évtizedeiben. Az eső nem állt útjába az ország népének, amely esernyőt, esőkabátot, papírcsákót ragadott és ha kellett, piacra, túrázni, meccsre, horgászni vagy éppen forradalmat csinálni indult.

<

Az eső elleni védekezés legáltalánosabb tárgya, az esernyő legnagyobb történelmi szerepe az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc idején lett. Széchenyi István mondta tréfásan, hogy az 1848. március 15-i tüntetést esernyőforradalomnak fogják nevezni. E jeles napon ugyanis nagyon esett az eső és a tüntetők esernyő alatt vonultak. (Esőből egyébként az 1956-os forradalmároknak is kijutott.)

A ma ismert esernyő gyártásának is van magyar vonatkozása. Az eső elleni védekezés eszközét már az ókorban is használtak. Az első ismert ábrázolás Kínából, a Kr. e. XI. századból származik. A mai összecsukható változat első típusa egy 1786-os szabadalom volt. A tömeggyártást az ipari forradalom indította be, a legtöbb esernyőt Angliában gyártották és forgalmazták.

A maira legjobban hasonlító, zsebben hordható esernyő azonban nem az angliai gyárakból, hanem a Vas megyei Uraiújfaluból indult világhódító útjára. A Balogh-testvérek műhelye alapvetően vasmegmunkálással foglalkozott. Egyik legsikeresebb ötletük, az 1920-as években elkészített összecsukható esernyő hétköznapjaink egyik alapkelléke lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pillanatképek az esős XX. századból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra