Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt dolog, amit a vikingeknek köszönhetünk

2016. április 11. 17:35

A vikingek a 8. századtól a 11. századig rettegésben tartották az Európa nyugati partvidéke mentén élő területek lakosságát. Bár fosztogató hadjárataik során legtöbbször kétségkívül brutális módon léptek fel a helyi lakosokkal szemben, nem minden viking harcosként élte mindennapjait. Voltak, akik kereskedéssel és földműveléssel foglalkoztak, sokan pedig a békés életmódot választották, és letelepedtek. A vikingek pusztító portyáik mellett kreativitásukkal is beírták a nevüket a nyugati civilizáció történetébe.

<

Akiknek a napnyugta sem okozott gondot

A vikingek legszembetűnőbb eredményüket valószínűleg a hajóépítés terén érték el: modern technológiájuk segítségével készült hajóikkal hosszabb utakat tudtak megtenni, mint korábban bárki más. Védjegyükké váló vitorlásaik gyorsabbak, könnyebbek, rugalmasabbak és könnyen kormányozhatóbbak voltak, mint bármely más hajók a korszakban. Emellett a vikingek navigációs képességei is kimagaslóak voltak.

Olyan egyszerű, de kifinomult eszközöket használtak, mint a napkőnek nevezett kalcitkristállyal működő napiránytű, amelyet napnyugta után, valamint borús napokon is használni tudtak (bár egyes szakértők ezt vitatják). Nem véletlen tehát, hogy a viking aranykorban a harcosok egyszerre négy kontinensen is jelen voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt dolog, amit a vikingeknek köszönhetünk

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra