Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Összerakták Einstein széttépett szerelmeslevelét

2015. április 15. 13:26 MTI

Albert Einstein első szerelméhez írt, majd összetépett szerelmeslevele először látható a tudósnak szentelt berni múzeumban. 

Az Einstein Múzeumot is magában foglaló Berni Történelmi Múzeum vasárnapig tartó időszaki tárlaton mutatja be a tudós levelezését. A múzeum mintegy száz Einstein-levelet gyűjtött össze az elmúlt években különböző magánforrásokból. A kollekció egyik izgalmas dokumentuma Einstein még 17 éves korában írt és széttépett szerelmeslevele, amelynek darabjait a kiállításra gondosan összeillesztették.

A múzeum egyelőre szerzői jogi okok miatt teljes egészében nem publikálhatja új szerzeményeit, a tudós végakarata szerint ugyanis hagyatéka felett a jeruzsálemi Einstein Archívum rendelkezik. A berni intézmény azonban már kapcsolatba lépett az archívummal az engedély megszerzéséért.

Einstein 1895-ben egy araui középiskola diákjaként Jost Winteler professzor házában lakott, ahol beleszeretett a professzor lányába, Marie-ba. A múzeum szerint Einstein Arauban tanult először igazán örömmel, és ott határozta el, hogy elméleti fizikával fog foglalkozni. Első nagy szerelméhez, Marie-hoz ebben az időszakban számos levelet írt, a közönség először láthat egyet ezek közül.

Amikor 1986-ban Einstein megkezdte tanulmányait a Zürichi Műegyetemen (a mai Svájci Szövetségi Műszaki Egyetem elődjén), Marie pedig egy kis hegyi városkában, Olsbergben kapott tanári állást, szerelmük lángja lassan alábbhagyott. Kezdetben Einstein még írogatott neki, és néha szennyesét is elküldte, amit Marie kimosva küldött vissza, de később Einstein felvetette, hogy szakítsák meg a levelezést.

A kiállítás nem ad választ arra, hogy ki tépte el a szerelmeslevelet - bár kérdés formájában felveti, hogy Einstein elhidegülése miatt vajon nem Marie tette-e -, továbbá, hogy ki és miért őrizte meg a fecniket. A múzeum munkatársa, Stephanie Gropp elmondta, hogy a levél darabkái olyan törékenyek voltak, hogy több évbe tellett, mire sikerült összeállítani a papírt.

Einstein 1903-ban megnősült, ám egy levelében arról írt Marie-nak, hogy nagyon hiányzik neki és továbbra is erős érzelmeket táplál iránta, ami arról árulkodik, hogy nem lehetett felhőtlen a házassága. Egy 1910-ben kelt levelében pedig - miközben felesége már második gyermeküket várta - azt írta: "őszinte szerelemmel gondolok rád minden szabad percemben, és olyan boldogtalan vagyok, amilyen egy férfi csak lehet".

A berni Történelmi Múzeum 2005-ben hozta létre az általános relativitáselméletet éppen száz éve kidolgozó tudósnak szentelt Einstein Múzeumot. A fizikus életét és munkásságát bemutató tárlatot eddig félmillió látogató kereste fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Összerakták Einstein széttépett szerelmeslevelét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra