Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Őslakos majákat szállító rabszolgahajó roncsát azonosították a Karib-tenger mélyén

2020. szeptember 17. 13:33 MTI

Őslakos maja indiánokat az 1850-es években kubai cukornádültetvényekre szállító hajó roncsát azonosították régészek. Először sikerült majákat szállító "rabszolgahajót" azonosítani a kutatóknak.

<

A La Union nevű lapátkerekes gőzhajó roncsát még 2017-ben fedezték fel, de a mexikói Országos Antropológiai és Történelmi Intézet kutatói csak most tudták azonosítani a hajót a korabeli dokumentumok alapján.

A hajóval az 1847-1901 közötti, gyarmatosítók elleni felkelésben részt vevő maja őslakosokat szállították Kubába. Mexikóban törvénytelen volt a rabszolgaság, de dokumentumok szerint a La Union és más hajók is szállítottak a háborúban elfogott vagy nincstelenné vált majákat, akiket végül gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztattak a cukornádültetvényeken.

A La Union 1861 szeptemberében Havanna felé indult, amikor felrobbant a kazánja, és elsüllyedt a Yucatán-félsziget kikötőjénél, Sisalnál.

Helena Barba Meinecke archeológus elmondta, hogy a Sisalban élők még generációkon át adták tovább a rabszolgahajó történetét, és végül az egyik leszármazott vezette el a kutatókat a hajó roncsához, amely a kikötőtől 3,7 kilométerre hét méter mélyen pihent a tengerfenéken.

A hajót a fából készült lapátkerék maradványaiból azonosították. A fán megtalálták a kazánrobbanás tüzének nyomait. A roncs helyzete egybevágott a katasztrófáról szóló korabeli feljegyzésekkel is. A szerencsétlenségben a hajó 80 tagú legénységének fele és a fedélzeten tartózkodó 60 utas vesztette életét.

A kutatók a hajót üzemeltető vállalat ezüstneműjét is megtalálták, amelyen szerepelt a vállalat emblémája.

Egy feljegyzés szerint 1860 októberében a hajót feltartóztatták a szomszédos Campeche állam vizein. A fedélzetén 29 maja indián volt, még hétéves és annál idősebb gyerekek is. A hatóságok ebben az esetben nem engedték tovább a hajót, de az Union végül folytatta a maják illegális szállítását.

Gyakran vitték a majákat olyan hajókkal is, amelyek fizető utasokat és szizálrostot szállítottak Kubába. A szizálból, amelyet a maják arattak a Yucatán-félsziget ültetvényein, kötelet készítetek.

A régészek nem tudták kideríteni, hogy a La Union utolsó útján voltak-e maják a fedélzeten. A rakományról szóló feljegyzések ködösek, a majákat egyébként is általában teherszállítmányként könyvelték el, nem utasként.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Őslakos majákat szállító rabszolgahajó roncsát azonosították a Karib-tenger mélyén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra