Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Nyomtalanul eltűnt az Újvilág első angol kolóniája

Nyomtalanul eltűnt az Újvilág első angol kolóniája

2024. február 14. 14:20 Múlt-kor

Ismeretlen földekre elhajózni, azokat benépesíteni sosem volt egyszerű feladat, kicsit hasonlít ahhoz, mintha manapság egy új bolygó benépesítésére indulnánk el. A több hetes, sőt hónapos utazást az Újvilágba, majd az ott felmerülő nehézségeket csak az igazán bátrak merték elvállalni. Amerika történetének kezdetei tele vannak sikertelen kolónialapítási tervekkel. Az egyik leghíresebb kétségtelenül Roanoke, az elveszett kolónia, ahonnan szőrén-szálán eltűnt az összes telepes. Hogy mi történt velük, az máig a gyarmatosítás korának egyik legnagyobb rejtélye.

<

Roanoke kezdetei

Bár az Egyesült Államokban Jamestownt tekintik az első angol kolóniának, ezt megelőzően is voltak próbálkozások arra az angolok részéről, hogy benépesítsék az Újvilágot.

I. Erzsébet királynő 1584. március 25-én biztosított egy területet Walter Raleighnek, hogy ott kolóniát alapítson. Raleigh expedíciója körülbelül egy hónappal később útra kelt, majd július 4-én kikötött a Roanoke-szigeten.

Egy telep megalapítása azonban korántsem volt annyira egyszerű. Az 1584-es expedíció csak feltérképezte a területet, 1585-ben azonban Richard Grenville és Ralph Lane vezetésével partra szállt 107 ember, hogy telepet alapítson.

Kettejük között nem volt felhőtlen a viszony, mert Lane nem értett egyet Grenville vezetési módszereivel, amely többek között ahhoz vezetett, hogy felégette a közeli indiánok által lakott Aquascogoc nevű települést, miután azzal vádolta meg őket, hogy elloptak egy ezüstkupát.

Grenville azzal az ígérettel hagyta ott az első telepeseket augusztusban, hogy nemsokára megfelelő ellátmánnyal fog visszatérni. Csakhogy amíg rá vártak, a telepesek összetűzésbe kerültek a helyi indiánokkal, akik még mindig nehezteltek rájuk a fenti eset kapcsán.

Mikor Francis Drake, aki az expedíciójáról hazafelé hajózva kikötött Roanoke-ban, felajánlotta a telepeseknek, hogy hazaviszi őket, azok pedig éltek a lehetőséggel, és elhagyták az első telepet. Grenville már csak az elhagyott települést találta meg, ezért hazatért a rakományával együtt, de a helyszínen hagyott 15 katonát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyomtalanul eltűnt az Újvilág első angol kolóniája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra