Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Nyomozás egy népszerű legenda után: ki volt az igazi Robin Hood?

Nyomozás egy népszerű legenda után: ki volt az igazi Robin Hood?

2022. december 4. 09:55 Múlt-kor

<

Komoly probléma

A legendák mögötti valódi Robin Hood kilétét sokan próbálták kinyomozni. Ennek több módszere is ismert: például az ellenfelei alapján kísérlik meg kitalálni, mikor is élhetett. A gondot az jelenti, hogy az ikonikus gonosz, a nottinghami bíró mindig csak a címével fordul elő a különböző művekben. John Major skót történetíró azonban úgy vélte, hogy Robin Hood valamikor az 1193–1194-es években lehetett aktív, amikor Földnélküli János király államcsínyt kísérelt meg a bátyja ellen.

John Major 1521-es alkotása komoly hatást gyakorolt a Robin-legendáriumra. A Robyn Hode kis gesztája című, 1450 körül keletkezett középkori történet ugyanis megnevezi azt a királyt, aki Robin Hood idején uralkodott: Edwardnak hívták. Ez az írás egyébként több másik kompilációja, azaz több mű összedolgozásából keletkezett. Az itt megnevezett uralkodó valószínűleg III. Edward (1327–1377) lehetett, amit alátámaszt az a tény, hogy Robin Hood fentebb említett legelső előfordulása is ebből a korból származik.

A történetben felbukkan Little John, Skarlát Will és Much, a molnár fia, de szerepel benne több íjászverseny is. Robin itt elnyeri a király kegyét, ám ennek ellenére visszatér az erdőbe, ahol 22 évig él, viszont egy zárdafőnöknő, akit a szeretője bujtott fel, végül megöli. Mégpedig úgy, hogy a segítségért érkező Hoodot „túlvérezteti”.

John Major valószínűleg ott követte el a tévedést, hogy valóban létezett egy olyan középkori történet – amely a Fouke le Fitz Waryn címet viselte –, amely Földnélküli János és egy birtokaitól megfosztott angol nemes, Fulk FitzWarin küzdelmét írta le. Ennek számos közös eleme van Robin Hood történetével, például az erdei helyszín és az útonállók.

Népszerű jelölt a történelmi Robin Hoodok sorában Robert, Huntington earlje is. Shakespeare kortárs riválisa, Anthony Munday (1560?–1633) ugyanis két népszerű színdarabot is írt, amelyek a Robert, Huntington earljének bukása, illetve Robert, Huntington earljének a halála címet viselték.

Az1601-ben bemutatott színdarabok nagyban hozzájárultak Robin Hood legendájának formálódásához, amelyeket Oroszlánszívű Richárd uralkodása idejére helyezett el, és természetesen bekerült a történetbe az ármánykodó Földnélküli János is. Továbbá Munday alkotásai Robin Hoodot egy arisztokrata család sarjaként mutatták be.

Robin Hood nyomát egyesek egy 1226-os oklevélben vélték megtalálni. Az iratban egy Robert Hod nevű férfiről olvashatunk, akiről mint menekülőről írnak, és akit Yorkban 32 shillingre és hat pennyre büntettek. Ezzel és más azonosítani vélt Robin Hoodokkal azonban van egy komoly probléma: valójában ebben az időben minden személyt, aki a törvény elől menekült, Robert Hodnak vagy Robehodnak hívtak. Így nem vonható le velük kapcsolatban semmilyen következtetés a történelmi Robin Hoodról.

Helyszíni szemle

Ugyanakkora a Robin Hood-legendák mai környezetének már említett felkutatása is nagy kihívást jelent, és számos furcsasággal szolgál. A sherwoodi erdőről és a nottinghami bíróról mindenki hallott. Ám cseppet sem meglepő módon nem Nottinghamshire az egyetlen vidék, amely pályázik a legendára. Yorkshire ugyanis szintén a magáénak vallja a történelmi Robin Hoodot. A Robyn Hod kis gesztája és a Robin Hood és a szerzetes című balladákban ugyanis az szerepel, hogy főhős Dél-Yorkshire-ben látta meg a napvilágot, és a közeli Barnsdale Forest területén működött.

Sőt, a halálának a helyszíne West Yorkshire lenne, ahol a már említett apátnő kezétől elvérzett. A geszta szerint a legyengült Robin Hood az utolsó nyilát kilőve arra kérte Little Johnt, hogy ott temessék el, ahol a vessző földet ér. Ismerünk is egy feltételezett sírt, amely Yorkshire-ben, a Kirklees Priory ciszterci apácazárdája közelében található.

E történetnek az a szépséghibája, hogy a sír több mint hatszáz méterre fekszik az épülettől, márpedig ilyen messzire egyetlen korabeli angol íj sem lőtt el, különösen nem egy haldokló férfié. Formája pedig egyértelműen a XIX. századra utal, amikor is elképzeltek egy középkori stílust, és azt próbálták ismét felidézni.

Nemcsak Robin Hoodnak, de Little Johnnak is tulajdonítanak egy sírt, amely azonban Derbyshire-ben, Hathersage-ben található. A modern kő alatt egy régebbi sír feküdt. Amikor 1784-ben a birtok akkori tulajdonosa kiásatta a helyet, egy 72 centiméteres combcsontot talált, amelyet később visszatemetett.

Ez esetleg utalhat arra a közvélekedésre, hogy a Little John név mögött valójában egy igen megtermett férfi bújhatott meg, és a társai tréfából ragasztották rá a nevet. Valójában viszont Little John hiába bukkan fel a legkorábbi Robin Hood-történetekben, a neve olyan gyakorinak számít, hogy képtelenség lenne bármelyik valaha élt történelmi személlyel azonosítani.

Bár a történelem lelkes búvárai évszázadok óta gyűjtik a bizonyítékokat egyik vagy másik Robin Hood mellett, könnyen lehet, hogy a valódira sohasem fogunk rálelni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyomozás egy népszerű legenda után: ki volt az igazi Robin Hood?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra