Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során
2017. március 20. 12:06
A kakas lovag módjára ülte meg a malacot
A középkori Angliában általában egészben sütötték meg és szolgálták fel a különféle négylábúakat és madarakat az étkezések során. Így amellett, hogy biztosan lehetett tudni, hogy miből készült az étel, még a vizuális élmény is emelte a lakomák fényét. Egy-egy ilyen étkezésen akár tíz fogást is felszolgálhattak, és különféle mutatványokkal és látványelemekkel is gazdagították az eseményt. A nagy fantáziával megáldott udvari szakácsok kedvelt módszere volt, hogy különféle fantasztikus állatokat „kreáltak”, hogy ezzel kápráztassák el a vendégsereglet tagjait.
Jó példa erre, amikor egy félbevágott disznót összevartak egy szintén félbevágott kappannal (herélt kakas), majd együtt megtömték és kisütötték. A bizarr fogás modernkori rekonstrukciói általában a disznó hátsó és a kappan első felét használták, de valószínűleg fordítva is elkészíthették. A szakácsok a megsütött „disznókappant” aztán a lehető legkülönfélébb módokon díszíthették. Fennmaradtak középkori ábrázolások, amelyeken töltött disznógyomorból készítettek „tüskéket” a sültdisznó hátára, hogy az úgy nézzen ki mint egy sündisznó. De előfordult olyan is, amikor a kappan lovag módjára ülte meg a malacot.