Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során

2017. március 20. 12:06

<

A kakas lovag módjára ülte meg a malacot

A középkori Angliában általában egészben sütötték meg és szolgálták fel a különféle négylábúakat és madarakat az étkezések során. Így amellett, hogy biztosan lehetett tudni, hogy miből készült az étel, még a vizuális élmény is emelte a lakomák fényét. Egy-egy ilyen étkezésen akár tíz fogást is felszolgálhattak, és különféle mutatványokkal és látványelemekkel is gazdagították az eseményt. A nagy fantáziával megáldott udvari szakácsok kedvelt módszere volt, hogy különféle fantasztikus állatokat „kreáltak”, hogy ezzel kápráztassák el a vendégsereglet tagjait.

Jó példa erre, amikor egy félbevágott disznót összevartak egy szintén félbevágott kappannal (herélt kakas), majd együtt megtömték és kisütötték. A bizarr fogás modernkori rekonstrukciói általában a disznó hátsó és a kappan első felét használták, de valószínűleg fordítva is elkészíthették. A szakácsok a megsütött „disznókappant” aztán a lehető legkülönfélébb módokon díszíthették. Fennmaradtak középkori ábrázolások, amelyeken töltött disznógyomorból készítettek „tüskéket” a sültdisznó hátára, hogy az úgy nézzen ki mint egy sündisznó. De előfordult olyan is, amikor a kappan lovag módjára ülte meg a malacot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra