Múlt-kor.hu

Németország visszaszolgáltatja Nigériának a Beninből származó műkincseket

Németország visszaszolgáltatja Nigériának a Beninből származó műkincseket

2021. május 3. 12:54 MTI

Több száz, az egykori, Dahomey Királyságból és Benini Királyságból származó műkincset őriznek Európában, köztük a londoni British Museumban és Németországban. A nigériai és a benini kormány az 1960-as évek óta követeli vissza a kincseit. Egy csütörtökön létrejött megállapodás szerint a német múzeumok 2022-ben kezdik el visszaszolgáltatni a múzeumi darabokat.

A következő hónapokban a visszaszállítás módját és időrendjét dolgozzák ki.

A műkincsek a mai Benin területén létező Dahomey Királyságból, valamint a mai Nigéria területén létező Benini Királyságból származnak. A brit hadsereg 1897-ben lerohanta a királyság székhelyét, hogy megdöntse Ovonramwen királyt.

Mintegy négyezer bronz és elefántcsont műtárgyat vittek magukkal, amelyeket a nigériai és a benini kormány az 1960-as évek óta követel vissza.

Számos darab a londoni British Museumot gazdagította, de más európai múzeumokba is kerültek a kincsekből. Több száz darabot német múzeumok őriznek.

A berlini Etnológiai Múzeum gyűjteményében 530 műkincs szerepel a Benini Királyságból, köztük 440 bronz műtárgy.

„Hozzá akarunk járulni egymás kölcsönös megértéséhez és a megbékéléshez azoknak az embereknek a leszármazottjaival, akiket kulturális kincseiktől megfosztottak a gyarmatosítás idején” – hangsúlyozta Monika Grütters német kulturális miniszter.

A nigériai Edo állam fővárosában, Beninben egy olyan központ építését tervezik 2021-ben, ahol a műkincseket tárolják és tanulmányozzák, 2025-re pedig elkészül egy állandó múzeum is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Németország visszaszolgáltatja Nigériának a Beninből származó műkincseket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra