Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem bánta meg tettét a történelem egyik legnagyobb csalója, Charles Ponzi

2020. február 18. 14:44 Múlt-kor

1920-ban egy Charles Ponzi nevű olasz származású férfi nyolc hónap alatt 20 millió dollártól szabadított meg több tízezer amerikai lakost, főként Boston városában. Ajánlatának, amely azt ígérte a befektetőknek, hogy 50 százalékos hasznot látnak majd 45 napon belül, sokan bedőltek az Egyesült Államok más részein is. Ponzi látványosan meggazdagodott, és sokáig úgy tűnt, senki sem sejti a cselszövést – egészen addig, míg a piramisjáték olyan látványosan össze nem omlott, hogy Ponzi nem csupán börtönbe, de a történelemkönyvekbe is bekerült.

Ki volt Charles Ponzi?

Carlo Pietro Giovanni Guglielmo Tebaldo Ponzi 1882-ben született Olaszország északi részén, az Emilia-Romagna tartománybeli Lugóban (később sokaknak azt állította, a szintén itt található Parmából származik).

Korai éveiről ezen kívül igen keveset tudni: állítása szerint beiratkozott a római La Sapienza egyetemre, annyi azonban biztos, hogy diplomát nem szerzett.

„Egyetemi éveim során az a fajta ember voltam, akit errefelé tékozlónak neveznének” – mondta később a New York Times újságírójának egy interjúban. „Elérkeztem a fiatalemberek azon életszakaszába, amikor a világ legvonzóbb dolgának a pénz költése tűnik.”

Miután elfogyott a pénze, Ponzi az Egyesült Államokba emigrált 1903-ban. Az S.S. Vancouver nevű hajó fedélzetén az Atlanti-óceánon való átkelés közben maradék vagyonát is elvesztette szerencsejátékon.

„Két dollár 50 cent készpénzzel, és egymillió dollár reménnyel érkeztem ebbe az országba” -mondta a csaló, „és ezek a remények sosem hagytak el.”

A lehetőségek hazájában utcai gyümölcsárusként, mosogatóként és pincérként is próbálkozott, mielőtt a keleti part legnagyobb csalására adta volna a fejét.

Ezelőtt azonban többször költözött is: miután New Yorkban megunta az éttermi felszolgálást, táblákat festett Floridában, majd innen a kanadai Montréalba ment, ahol egy banknál állt munkába.

A Zarossi bank kimondottan az olasz bevándorlók kiszolgálására jött létre. Többnyire a csak olaszul tudó, kiszolgáltatott embereknek adott kölcsönök uzsoraszerű kamataiból kereste bevételét, azonban idővel ez sem tudta megmenteni a csődtől, és a bank tönkrement. Ponzi ismét nincstelenné vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem bánta meg tettét a történelem egyik legnagyobb csalója, Charles Ponzi

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra