Múlt-kor.hu

Neandervölgyiek kőeszközét találták egy horvátországi barlangban

Neandervölgyiek kőeszközét találták egy horvátországi barlangban

2022. február 15. 12:50 MTI

A neandervölgyi ember (Homo sapiens neanderthalensis) által használt kőkaparót fedeztek fel régészek a közép-horvátországi, Plitvicei-tavak Nemzeti Parktól húsz kilométerre elhelyezkedő Barać-barlangok egyik nemrég feltárt helyszínén (Baraćeve špilje).

A hétvégén megtartott szakmai konferencián bemutatott, középső paleolitikum időszakból (kb. 200–45 ezer évvel ezelőtt) származó kőeszközre tavaly októberben bukkantak horvát régészek.

Tihana Oštrina, a Barać-barlangok közintézmény-igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a kőeszköz a neandervölgyi ember anyagi kultúrájának bizonyítéka, a felfedezés pedig fordulatot hoz a régészeti lelőhely jelentőségében.

Az ősmaradványt – más régi, közelmúltbeli leletekkel együtt – a Speleon nevű, leendő földalatti örökség központjában állítják ki, melyet várhatóan 2023 végén nyitnak meg – mondta Oštrina, hozzátéve, hogy a felfedezés nagy motivációt jelent a kutatás folytatásához, mert „bárhol ásnak, találnak valamit”. Úgy vélte: a barlangok „a Föld utolsó feltáratlan területei”.

Ivor Karava, a zágrábi archeológiai egyetem professzora elmondta: François Bordes francia régész őskőkori iparágak bemutatására kidolgozott statisztikai tipológiai vizsgálati módszere szerint egy szögletes kaparóról van szó. Rámutatott: „ezek az eszközök jellemzőek a középső paleolitikum időszakára, azaz a moustier-i kultúrára, amelyet Európában a neandervölgyi emberhez kötnek”.

A kaparó szilíciumkőzetből készült, amelyet gyakran használtak a neandervölgyiek, de az őket megelőző és utánuk élő emberfélék (Hominini nemzetség) is. Ehhez hasonló eszközöket találtak már a közép-dalmáciai kličevicai Velika pećina-barlangban, amelyekről a szénizotópos kormeghatározás egyértelműen kimutatta, hogy a moustier-i korszakból származnak – derült ki a konferencia munkaanyagából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Neandervölgyiek kőeszközét találták egy horvátországi barlangban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra