Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Naplója hiányzó részletei adhatnának magyarázatot Cook kapitány halálára – de nem tudni, hová lettek

Naplója hiányzó részletei adhatnának magyarázatot Cook kapitány halálára – de nem tudni, hová lettek

2023. május 15. 18:04 Múlt-kor

<

De mi történt a naplóval?

Miután a hajók visszaértek Angliába, Cook „ömlesztett papírjainak” egy része elveszett az Admiralitástól Douglasig vezető útjukon, és elképzelhető – bár a leírásuk alapján nem valószínű –, hogy a napló és a jegyzet hiányzó részei köztük voltak. Ugyanakkor felmerült, hogy a feljegyzéseket szándékosan „gyomlálta ki” valaki, akár még útközben a tisztek, akár a londoni Admiralitás.

Egy további lehetőség, hogy Douglas nem publikálta a birtokában lévő szövegek egészét, ami azt sugallaná, hogy a kimaradt bejegyzések rontották volna Cook kapitány hitelét. Ez mindenképp bekövetkezett volna, ha az szerepelt volna bennük, hogy Cook bátorította a szigetlakók vallásos imádatát. Kevés visszataszítóbb dolgot lehet elképzelni a korabeli, vallásosan érzékeny brit olvasóközönség számára, mint a gondolatot, hogy a nemzet legfőbb felfedezője elfogadja egy pogány isten szerepét.

Jól mutatja a gondolat szentségtörő jellegét, hogy az expedíció további naplóinak írói közül senki sem merte egyenesen leírni, hogy Cookot a helyiek istenként kezelték volna. Mindannyian inkább csak kerülgették a témát, egyértelmű kijelentések helyett nyilvánvaló célzásokkal – „rajongáshoz közelítően” stb. – írva le a jelenetet. Mivel Cook saját beszámolója nem áll rendelkezésre, nem tudhatjuk, milyen mértékben fogadta el, vagy akár értette meg a történteket. Az utolsó napokról szóló naplóbejegyzések szándékos elpusztításának gondolata nehezen elfogadható: túl sokan vettek részt Cook írásainak összegyűjtésében és összefésülésében ahhoz, hogy ez könnyen titokban tartható legyen.

A fő rejtély továbbra is az, hogy Cook miért hagyta félbe a feljegyzéseit. Cook utolsó leírt mondata így szól: „Touahah [Koa, a pap] kézen fogott és egy nagy moraihoz [szentélyhez] vezetett, a többiek pedig Pareával [Palea törzsfőnök] és négy vagy öt bennszülöttel követtek.” Cook feltehetően aznap este írta ezt, miután visszatért a Resolutionre, de néhány sor után félbehagyta a bejegyzést, mielőtt vallásos imádatának leírásához ért volna.

Nem tudjuk, hogy Cook mikor fogott ismét tollat, és hogy amikor így tett, miért nem a korábban vezetett naplókat folytatta. Elképzelhetetlen, hogy ne írta le volna az expedíciójával történteket (az események napi szintű rögzítése minden hajóskapitány egyik legfontosabb kötelessége volt), de csak abban lehetünk biztosak, hogy ezek a feljegyzések nem maradtak fenn.

Sem Douglas, sem az Admiralitás szerepe nem fest jól ebben a történetben. Douglas magánál tartotta az állami tulajdonnak számító dokumentumokat, az Admiralitás pedig nem is igyekezett visszaszerezni azokat. Ha összeesküvés zajlott, az néma volt, ahol egyetlen résztvevő sem hívta fel a figyelmet a feljegyzések furcsa hiányosságára.

Különösen érdekes, hogy James King, a hivatalos beszámoló harmadik kötetének szerzője, aki „látta Cook kapitány kéziratát a halálát követő napon”, nem mondott semmit az ügyről. Cook feljegyzéseinek eltűnése lehetővé tette, hogy Douglas, King és az Admiralitás saját szájízük szerint alakítsa a Hawaiin történtek leírását. A Douglas-féle kiadás végül nem csupán az utazás néhány kínos pillanatának védőirata lett, hanem jelentős szerepet játszott abban, hogy Cook hősként és mártírként vonuljon be a történelembe, amely képet csak a legutóbbi időkben merte bárki is megkérdőjelezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Naplója hiányzó részletei adhatnának magyarázatot Cook kapitány halálára – de nem tudni, hová lettek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra