Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Megnyílt a Magyarság Háza Szórványmagyarság című fotókiállítása

Megnyílt a Magyarság Háza Szórványmagyarság című fotókiállítása

2024. október 14. 11:20 MTI

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Magyar szemmel fotópályázatra beérkezett alkotásokból mutat be válogatást a Szórványmagyarság című tárlat, amely pénteken nyílt meg Budapesten, a Magyarság Háza Galériában.

<

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a képek többségét nem profi fotográfusok készítették, hanem amatőr és műkedvelő fényképészek, ezért a fotók személyes, autentikus nézőpontból nyújtanak betekintést a kisebbségi lét mindennapjaiba.

Hatvan fotós hetven alkotását állították ki, amelyeket több mint két kilométer hosszú nemzeti szalaggal, mintegy érhálózattal kötötték össze – mondta.

Hozzátette, a tárlat bemutatja, hogy a közösségépítésben, a hagyományok továbbadásában milyen fontos szerepet játszanak a hétköznapi emberek.

Kitért arra is, hogy a Magyarság Háza rendhagyó történelemórákat tart azon diákoknak, akik részt vesznek a Határtalanul programban.

Elmondása szerint a 2024/25-ös tanévben mintegy 650-700 osztályból 15-20 ezer diák vesz részt a történelemórákon, amelyek témája a kiállításhoz kapcsolódva a szórványmagyarság lesz.

Gazsó Dániel, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet diaszpórakutatásokért felelős referense a megnyitón arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetpolitika legfontosabb feladata a magyarság szórványosodásának lassítása.

Véleménye szerint ehhez hosszú távú és reális stratégiára van szükség, valamint arra, hogy az anyaországban élők megismerjék a szórványban élőket, amelyhez a kiállítás is hozzájárul.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megnyílt a Magyarság Háza Szórványmagyarság című fotókiállítása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra