Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

„Megacunami” pusztított a Földközi-tenger keleti partján tízezer éve

2021. január 4. 13:33 MTI

Egy óriási szökőár söpört végig a Földközi-tenger keleti partvidékén, a mai Izrael területén nagyjából tízezer évvel ezelőtt - állapították meg izraeli és amerikai kutatók.

<

A Haifai Egyetem (UH) és a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i campusának szakemberei szerint az újkőkorszakban bekövetkezett megacunami elmosta a termőföldeket, elsodorta a bárányokat és szarvasmarhákat, elpusztítva a térség mezőgazdaságát.

Assaf Yasur-Landau, az UH kutatója szerint noha akkoriban a közösségek kis méretűek és elszórtak voltak, a természeti katasztrófa sok halálos áldozatot követelt.

"Egy ilyen erejű szökőár egész közösségeket elpusztíthatott" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy azok a falvak, amelyek magasabban fekvő területeken voltak, sértetlenül megúszták a természeti csapást.

A PLOS ONE című folyóiratban publikált tanulmány szerint az óriáshullám magassága elérte a 40 métert és a tengervíz nagyjából 3,5 kilométerre behatolt a szárazföldre.

Akkoriban a tengervízszint legkevesebb 16 méterrel volt alacsonyabb a jelenleginél, vagyis a hullámnak nagyon nagy erejűnek és masszívnak kellett lennie, hogy elérje a szárazföldet.

A szakemberek tengeri homokot és kagylóhéjakat találtak a parttól nagyjából 3 kilométerre a szárazföldön. A parthoz közeli tengerfenéken pedig bizonyítékokat találtak arra a nagy erejű földcsuszamlásra, amely feltehetőleg a cunamit okozta.

Yasur-Landau szerint nehéz megmondani, hogy bekövetkezik-e valaha hasonló szökőár a térségben és ha igen, akkor mikor, mivel ezek a természeti jelenségek rendkívül ritkák a Földközi-tenger területén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

„Megacunami” pusztított a Földközi-tenger keleti partján tízezer éve

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra