Múlt-kor.hu

Mamutcsont-csempészt fogtak a horvát-boszniai határon

Mamutcsont-csempészt fogtak a horvát-boszniai határon

2021. április 30. 12:48 MTI

A miocén kor közepéről származó, tizenötmillió éves mamutcsontokat próbált meg autójában átcsempészni a boszniai-horvát határon egy 46 éves szlovén férfi – közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Mamut- és ősvíziló-csontok

Az eset még április 17-én történt, de a horvát hatóságok most tájékoztattak róla.

Filip Valentić, a Stara Gradiška-i határőrség parancsnokhelyettese sajtótájékoztatóján elmondta: a szlovén állampolgárságú férfi személygépkocsijában 82 darab állati eredetű csontot találtak, amelyekről feltételezték, hogy fosszíliák, ezért azonnal felvették a kapcsolatot a zágrábi természettudományi múzeummal.

Dražen Japundžić, a múzeum kurátora a sajtónak elmondta: saját szemével először látott ilyet, bár tudott arról, hogy hasonló esetek már történtek.

Mint mondta: az ősmaradványok a közép-boszniai Bugojna községből származnak, Gračanica település egy barnaszénbányájából.

Mivel ezeket a csontokat nem szakemberek ásták ki, csak feltételezni tudják, hogy mamutfosszíliákról lehet szó, és néhány ősvíziló-maradványról – hangsúlyozta Japundžić, hozzátéve, hogy a leletek értéke felbecsülhetetlen.

A horvát hatóságok felvették a kapcsolatot a bosznia-hercegovinai illetékes szervekkel annak érdekében, hogy eldöntsék, mi legyen az őskövületek további sorsa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mamutcsont-csempészt fogtak a horvát-boszniai határon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra