Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Magára haragította az apartheid rezsimet az első szívátültetést végző orvos, Christiaan Barnard

Magára haragította az apartheid rezsimet az első szívátültetést végző orvos, Christiaan Barnard

2022. december 3. 15:05 MTI

55 éve, 1967. december 3-án hajtott végre Christiaan Barnard dél-afrikai sebész a világon először szívátültetést: egy autóbalesetben elhunyt 25 éves lány szívét operálta át Louis Washkansky fogorvos testébe. Az akkor világszenzációt keltő műtétet ma már egyre nagyobb számban alkalmazzák, ezzel is életeket mentve.

Christiaan Neethling Barnard 1922. november 8-án született egy protestáns holland misszionárius családjában. A szívsebészi pályát azért választotta, mert egyik testvére ötéves korában szívbetegség következtében halt meg.

Dél-Afrikában ő vezette be a nyitott szívműtétet, új típusú szívbillentyűket tervezett, és 1964-ben kiterjedt szívátültetési kísérletsorozatot indított el kutyákon. Az itt elért eredmények bátorították az emberből emberbe történő szívátültetésre.

1967. december 3-án ötórás műtéttel egy autóbalesetben elhunyt 25 éves lány, Denise Darvall szívét operálta át Louis Washkansky 55 éves fogorvos testébe. A páciense ezután még 18 napig maradt életben, halálát a beültetett szerv elleni immunreakciók okozták.

Kocka

Barnard egy hónappal később, 1968. január 2-án egy fehér beteg testébe egy fekete bőrű donor szívét ültette be.

A beavatkozás szakmailag sikeres volt, politikailag azonban hatalmas vihart kavart: Dél-Afrikában, az apartheid rezsim legsötétebb korszakában a fehér közösség bizonyos tagjait mélységesen felháborította, hogy az életmentő orvos nem alkalmazott faji megkülönböztetést.

Barnard sikereinek hatására egyre több orvos próbálkozott a szívátültetéssel. Az általa kifejlesztett sebészi technikát azóta már több tízezerszer alkalmazták és sok ember életét mentették meg vele.

Ma már a betegek 90 százaléka éli túl a transzplantációt, 85 százalékos az egy évi és 70-75 százalékos az öt évi túlélési esély.

A világ leghosszabb ideig, új szívvel élő páciense, Dirk van Zyl, akin 1971 májusában végezték el a műtétet, 23 évvel később halt meg cukorbetegségben. Magyarországon 1992. január 3-án végzett először hasonló műtétet Szabó Zoltán professzor a Semmelweis Orvostudományi Egyetem ér- és szívsebészeti klinikáján.

Barnard professzor (aki 1974-ben az első kettős szívátültetést is végrehajtotta) 1983-ban a kezeit megtámadó ízületi gyulladás miatt kényszerült sebészi munkájának feladására.

Életkedve megmaradt, tudományos munkáját az öregedés problémáinak tanulmányozásával folytatta. Mindeközben homárokat tenyésztett és farmerkedett, vendéglőket nyitott, sőt sci-fi íróként is bemutatkozott.

A sajtó kedvelte, mert mindig hallatott magáról, a hölgyek – idősek és fiatalok – bálványozták, mivel igen jóképű, gazdag és extravagáns volt.

Háromszor nősült és háromszor vált el, öt gyermeke közül a legkisebb 67 éves korában született. A ciprusi Páfosz városában halt meg 2001. szeptember 2-án, 79 éves korában, Ötven út az egészséges szívhez című könyvét olvasgatva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Magára haragította az apartheid rezsimet az első szívátültetést végző orvos, Christiaan Barnard

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra