Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Ma is áll az ókori Róma legnagyobb szemétdombja

Ma is áll az ókori Róma legnagyobb szemétdombja

2023. március 15. 14:26 Múlt-kor

<

Ősi vonalkódok

Az olívaolaj szállítására használt, jellegzetes formájú, tartós és olcsó agyagkorsókat birodalom-szerte helyben kitermelt anyagokból készítették. Az amforák mintegy 85%-a Hispania Baeticából származik, a maradék 15% pedig Észak-Afrika területéről.

A Hispania Baeticából importált olívaolaj tárolására használt, a Monte Testacciót behatóbban elsőként feltérképező régészről Dressel 20-nak elnevezett amforák teltebb formájuknak köszönhetően a hosszúkásabb észak-afrikai korsóknál alkalmasabbak voltak hosszú tengeri utak megtételére, mivel a tartalmuk csak rendkívüli ügyetlenség vagy komolyabb tengeri katasztrófa esetén borulhatott ki.

Mivel az olaj hatalmas mennyiségben áramlott be Rómába, szükségessé vált egy olyan rendszer kialakítása, amelynek segítségével csökkenteni lehetett a csalások és különböző pénzügyi ügyeskedések számát.

Az amforákra ráírták a portéka származási helyét, tömegét, gyártási idejét, tartalmát, a vám összegét, és a készítők, szállítók, vámtisztek, valamint a kereskedők nevét is feltüntethették rajtuk. Az amforákon lévő információk egyfajta ókori vonalkódként működtek.

A jeleket kiégetés előtt is bevéshették, de a kész agyagedényre is ráírhattak fontos információkat. Ez utóbbiakat tituli pictinek nevezték. A kutatók az amforákba a kiégetés előtt bevésett nevek kapcsán két, egymásnak ellentmondó nézetet vallanak.

A Monte Testacción folyó feltárásokat több mint húsz éven át vezető José Remesal szerint ezek a feliratok az olívaolaj tulajdonosának nevei – akik akár az agyagkorsót is készíthették –, míg más régészek úgy gondolják, hogy mindössze az amforák készítőiről van szó.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ma is áll az ókori Róma legnagyobb szemétdombja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra