Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Ma is áll az ókori Róma legnagyobb szemétdombja

Ma is áll az ókori Róma legnagyobb szemétdombja

2023. március 15. 14:26 Múlt-kor

<

Az éltető olaj

A rómaiak életében az olívaolaj kulcsfontosságú szerepet játszott. A lakosság az étkezés mellett világításhoz és fürdéshez is használta, de gyógyszerként is alkalmazhatták.

A birodalom önmagában, az Appennini-félszigeten azonban nem tudta megtermelni a lakosság ellátásához szükséges olajmennyiséget.

Az amforákban szállított termék Augustus uralkodásának időszaka alatt a hispániai provinciákból, elsősorban Hispania Baeticából adó formájában kezdett beáramlani a központba. A provinciából származó olajimport mennyisége a Kr. u. 2. század végére érte el a csúcspontját.

A római gazdaság megértésének egyik kulcsa annak feltérképezése, hogy hogyan látták el az uralkodók alapvető élelmiszerekkel a lakosságot, és ebből a szempontból az amforák ismét csak kitűnő forrásértékkel bírnak.

Augustus császár tudta, hogy a növekvő római népesség ellátásához egy jól megszervezett rendszerre van szükség, egy olyan adminisztratív struktúrára, amely biztosítja a provinciák és a központi területek közötti zökkenőmentes kereskedelmi kapcsolatokat.

Mivel a császár uralmának egyik legfőbb támaszát a plebs jelentette, a nép sok esetben ingyen jutott hozzá a gabonához, amelyet egyébként államilag szubvencionáltak, vagyis mesterségesen alacsonyan tartották az árakat. Augustus még egy külön hivatalt is felállított a nép gabonaellátásának szabályozására.

Vannak azonban kutatók, akik szerint a praefectura annonae nemcsak gabonával, hanem más élelmiszerrel, többek között olajjal is foglalkozott, legalábbis erre utal, hogy a Hispania Baeticából származó amforák még a birodalom északi határaiig is eljutottak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ma is áll az ókori Róma legnagyobb szemétdombja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra