Múlt-kor.hu

Legázolta a Nazca-vonalakat egy eltévedt kamion

2018. január 31. 10:38 MTI

Rossz irányba tévedt egy kamion Peruban és megrongálta a híres Nazca-vonalakat – közölték a hatóságok. Az alig több mint fél évszázada felfedezett, csak a levegőből látható, több mint 2000 éves mértani alakzatok monumentális állatfigurákat és növényeket ábrázolnak a perui Pampas de Jumana fennsíkon.

A jármű január 27-én tévedt a tiltó táblák ellenére az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínre, és „megrongálta a fennsík felületét, így három rajzot” – közölte a kulturális minisztérium. A helyszín őrei őrizetbe vették a behatolót és feljelentést tettek ellene a rendőrségen. A vezetőt bíróság elé állítják. A kamion mintegy 100 méter hosszú, mély nyomot hagyott maga után a tárca közleménye szerint.

A Nazca-vonalak évekig a világ egyik legnagyobb rejtélyének számítottak. Régészek szerint a 750 négyzetkilométernyi területen elterülő vonalak a sivatagban, az Andokban és az őserőkben élő nazca indiánok szertartásait szolgálták.

A Nazca-sivatagban eső híján eróziótól védett vonalak többek között egy 135 méter széles majmot, egy 46 méter hosszú pókot, egy 66 méter szárnytávolságú kolibrit és egy 300 méter hosszú és 54 méter széles óriási madarat ábrázolnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Legázolta a Nazca-vonalakat egy eltévedt kamion

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra