Múlt-kor.hu

Ködfelhő okozta az eltévedt pilóta végzetét, akit New York lakói kamikazénak hittek

Ködfelhő okozta az eltévedt pilóta végzetét, akit New York lakói kamikazénak hittek

2022. július 28. 11:50 Múlt-kor

A 34. utcában sétálgató járókelők először egy furcsa, zúgó hangra lettek figyelmesek, majd a fejüket felkapva egy szokatlanul alacsonyan repülő gép sziluettjét fedezték fel az égen. A repülő motorjai felbőgtek és a gép meredeken emelkedni kezdett, aztán beleveszett a város felett gomolygó sűrű ködfelhőbe. Egy pillanattal később egy óriási robbanás rázta meg a környező épületeket, és a detonációt követően üvegdarabok és egyéb törmelékek hullottak az égből a járókelők nyakába. 1945. július 28-án délelőtt 9:40 perckor egy repülőgép csapódott a 381 méter magas Empire State Buildingbe New Yorkban.

A környéken tartózkodók a robbanás hangjára felemelték fejüket és amint a tejfehér ködön átsejlő vöröses fénysugarakat figyelték, sokan közülük úgy vélték, hogy New York ikonikus felhőkarcolóját kamikaze támadás érte.

Később kiderült, hogy nem szakétól bódult, fanatikus pilóták ütköztek az épületnek, hanem egy amerikai gép okozta a robbanást.

Vastag ködtakaró

William F. Smith Jr. alezredes a bedfordi katonai repülőtérről szállt fel Mitchell-B-25-ös bombázójával, úticélja Newark reptere volt. Bár Smith harcedzett pilóta volt, és számos bevetésen vett rész a második világháború csendes-óceáni hadszínterén, a New York fölött gomolygó vastag ködtakaró alaposan kifogott rajta.

Az alacsonyan repülő Smith elveszítette tájékozódó képességét és nagyjából 320 km/h-s sebességgel szó szerint belerobbant az Empire State Buildingbe.

A repülőgép a 78. és a 80. emelet között csapódott az épületbe és nagyjából egy 5,5 x 6,1 méteres krátert vágott a felhőkarcolóba, amely sűrű, vészjóslóan gomolygó füsttel és égő törmelékdarabokkal telt meg.

Az ütközésben 11 személy, köztük Smith és a vele utazó két ember életét vesztette. Smith az ütközés következtében szó szerint kirepült a gépből. Összezúzott testére két nappal a balesetet követően egy liftakna mélyén találtak rá.

Egy éles roncsdarab

Azon a napon egy húszéves lánynak is szembe kellett néznie az Empire State building liftaknájában leselkedő halállal. Betty Lou Oliver 75 emeletet zuhant, amikor a felvonója kötelét egy éles roncsdarab elvágta.

A liftkabin a landoláskor csaknem porrá zúzódott, de a lányt élve mentették ki a roncsok közül. Tulajdonképpen mind a mai napig ő tartja a leghosszabb liftes zuhanás világrekordját; teljesítménye még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ködfelhő okozta az eltévedt pilóta végzetét, akit New York lakói kamikazénak hittek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra