Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

2018. december 4. 17:41 Múlt-kor

<

1991. december 25.: a Szovjetunió vége

A Szovjetunió polgárai számára – ahol még két hét volt hátra az ortodox karácsonyig – ez a szerdai nap csupán egy újabb szürke hétköznap kellett volna, hogy legyen. Végül azonban történelmi jelentőségűvé vált: a Szovjetunió utolsó napja volt ez.

A történészek napjainkban is vitáznak arról, pontosan mikor is kezdődött a szovjet állam szétesése. A halálos csapás azonban egyértelműen 1991 augusztusában érkezett, amikor a változások ütemétől megriadt keményvonalas kommunisták államcsínyt kíséreltek meg. Habár ez nem sikerült, végleg meggyengült a kommunista rezsim központi vezetése. December elején az orosz, belarusz és ukrán tagköztársaságok vezetői egy félreeső vadászházban találkoztak a mai Belarusz területén, és aláírtak egy egyezményt a Szovjetunió feloszlatásáról.

Mihail Gorbacsov pártfőtitkár (valamint ekkor már „a Szovjetunió elnöke” is) számára az egyezmény nagy megaláztatást jelentett – ezzel szertefoszlottak azon reményei, hogy egy átalakított, decentralizált szovjet birodalom vezetője maradhat. Az elkövetkező két hét során megjelenésén is látszott a megtörtség, ahogy a Kremlből egy olyan országot próbált irányítani, amelynek ki lett mondva a végzete.

December 25-én végül eljött a vég. Este 7:00-kor egy rövid beszédben, amelyet a televízió élőben közvetített, Gorbacsov bejelentette lemondását, egyben az elnöki hivatal megszűnését. Beszédét az amerikai CNN csatorna stábja filmezte, írásbeli lemondását pedig egy, a CNN jelen lévő elnökétől, Tom Johnsontól kölcsönkapott Mont Blanc tollal írta alá (saját, szovjet filctolla nem működött). Néhány perccel később Gorbacsov átadta a híres aktatáskát a Szovjetunió nukleáris arzenáljának indítási kódjaival egy tisztnek, aki a jelen lenni nem kívánó Borisz Jelcin orosz elnököt képviselte.

Este 7:32-kor következett a legszimbolikusabb pillanat: a Kreml tetejéről utoljára levonták a szovjet zászlót, a helyére pedig felvonták a cári Oroszország fehér-kék-piros trikolórját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra