Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

2018. december 4. 17:41 Múlt-kor

Ugyan a történelem nem válogat dátumaiban, december hónaphoz mégis számos különleges esemény kapcsolódik – a jó és a rossz fajtából egyaránt.

<

Kr. e. 43. december 7.: Cicero elveszti fejét és kezeit

Amikor Kr. e. 44. március idusán a római szenátus tagjai megölték Gaius Julius Caesart, a jogász Marcus Tullius Cicero vált Róma egyik leghatalmasabb emberévé. Mivel azonban ő vezette a szenátus ellenállását Caesar utódjával, Octaviusszal, valamint saját régi barátjával, Marcus Antoniusszal szemben, sorsa hamar rosszra fordult. A következő év decemberére letartóztatása már csak idő kérdése volt.

December 7-én Cicero elhagyta Róma melletti vidéki otthonát, és a tengerpart felé vette az irányt, ahol egy hajóra kívánt szállni és Makedóniába utazott volna. Indulása után azonban perceken belük megjelent otthonánál két tiszt, Herennius és Popilius. Cicero rabszolgái nem voltak hajlandók elárulni gazdájuk úti célját, végül azonban testvére egyik szabad szolgájából kinyerték az információt.

Amikor a két férfi utolérte Cicerót, a híres orátor nem tanúsított ellenállást. Ahogy a későbbi életrajzíró Plutarkhosz írta: „szólt a szolgáknak, tegyék le a hordszéket; majd mint szokása volt, állát bal kezével megtámasztva, szemtől szembe nézett hóhéraival. Arcát por lepte be, hosszúra nőtt haja összekuszálódott, tekintete meggyötört volt.”

A beszámolók szerint Cicero így szólt Herenniushoz: „Semmi helyes nincsen abban, amit most teszel, katona, de próbálj meg helyesen megölni.” Azzal kihajolt a hordszékből, hogy a tiszt jól sújthasson le rá. Herennius kardot rántott, és levágta Cicero fejét. Ezután levágta kezeit is – amelyekkel írta Antoniust kritizáló beszédeit, az úgynevezett filippikákat –, és a testrészeket magával vitte Rómába, ahol Antonius győzelme jeléül a Forum Romanumon tette közszemlére őket. Plutarkhosz szerint azonban „félelmetes látvány volt ez a rómaiaknak, mert nem is annyira Cicero arca tekintett onnan rájuk, mint inkább Antonius lelkének képmása.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra