Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kétszáz éves hajóroncsot fedeztek fel az Ontario-tó mélyén

2016. augusztus 18. 10:55 MTI

Egy több mint 200 évvel ezelőtt elsüllyedt hajó roncsait találták meg búvár felfedezők az amerikai-kanadai határon fekvő Nagy-tavak egyikében. Ez a második legöregebb hajóroncs, amelyet a Nagy-tavakban találtak. 

<

A New York állambeli kutatócsoport idén nyáron fedezte fel a szlúp vitorlázatú hajó - egyetlen árboca hátul egy nagyvitorlát, elöl egyetlen orrvitorlát visel, hosszanti elrendezésben - maradványait az Ontario-tóban. A szakemberek egy távirányítású robot segítségével készítettek felvételeket a roncsról és a képek alapján megerősítették, hogy az 1803-ban elsüllyedt Washington nevű hajó hullámsírjára bukkantak. A járművet 1798-ban építették az Erie-tavon, Pennsylvaniánál és személy, valamint áruszállításra használták New York állam nyugati része, Pennsylvania és a kanadai Ontario tartomány között. A hajót ökrökkel vontatták át 1802-ben az Ontario-tóba, miután a jármű kanadai kereskedők tulajdonába került.

A 16 méteres hajó legalább öt emberrel a fedélzetén és rakománnyal, köztük indiai árukkal megpakolva indult útnak az ontariói Kingstonból 1803. november 6-án, amikor pusztító viharba került és elsüllyedt. A fedélzeten lévők közül mindenki meghalt és a korabeli feljegyzések szerint másnap a rakomány egy része és a hajó néhány darabja is partra sodródott a New York állambeli Oswego közelében. Felfedezőinek egyike, Jim Kennard szerint a Washington a második legöregebb hajóroncs, amelyet a Nagy-tavakban találtak - kereskedőhajók tekintetében a legöregebb - és az egyetlen ismert szlúp vitorlázatú hajó, amely az Erie és az Ontario tavakon közlekedett.

Carrie Sowden, a toledói Nagy-tavak Nemzeti Múzeumának munkatársa szerint a 19. század elején az egyárbocos szlúpokat a két- és háromárbocos szkúnerek váltották fel, amelyekkel könnyebb volt vitorlázni.
Mint hozzátette: mivel a Washingtonról nincsenek ismert rajzok, ezért a felfedezése segíthet a történészeknek abban, hogy többet megtudjanak erről a hajótípusról, amely az amerikai függetlenségi háború és az 1812-es brit-amerikai háború között közlekedett a Nagy-tavakon. A Nagy-tavakban talált legöregebb hajóroncs az HMS Ontario, egy brit hadihajó, amely 1780-ban süllyedt el ugyancsak az Ontario-tóban. Hullámsírját 2008-ban fedezték fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kétszáz éves hajóroncsot fedeztek fel az Ontario-tó mélyén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra