Múlt-kor.hu

Kétezer éves marhahúslevesre bukkantak egy kínai sírban

Kétezer éves marhahúslevesre bukkantak egy kínai sírban

2016. december 20. 09:24

Különös leletegyüttes került elő egy, a Csou-dinasztiából származó kínai sírból: egy adagedényben jól megőrződött, a vizsgálatok szerint bizonyára megfőzött szarvasmarha mellső lábszárának csontjaira bukkantak a kínai régészek. Természetesen akár egy ősi „pörköltről” is szó lehet, azonban sáros vízzel teli edényben lévő maradványok miatt a kínai média azonnal levest emlegetett.

Az előzetes elemzések a Kína Honan tartományának középső részéből előkerült, agyagból készült főzőedényt a Csou-dinasztia kezdetére helyezik, vagyis közel kétezer éves lehet. A december 13-án, egy ősi sírban feltárt lelet pikantériája abban rejlik, hogy a vizsgálatok szerint megfőzött, szarvasmarha-lábszárcsontokat rejtett az agyagtálban lévő sáros víz.

Vu Csecsien, Honan (Henan) tartomány kulturális és régészeti intézetének munkatársa elárulta, a különös leletre Hszinjang város mellett találtak. A jelenleg mintegy 7,3 milliós nagyváros egykoron a Csou-ház fővárosa volt. A régész elmondta, amint rábukkantak az állati csontokkal teli főzőedényre, rögtön továbbították a laborba, ahol a tüzetesebb vizsgálata még most is tart.

A sírban, amely a mellékletek alapján minden bizonnyal egy arisztokratáé lehetett, számos agyagedényt találtak. Vu szerint elképzelhető, hogy az edényt valóban étel tárolására alkothatták, úgy véli, a halott számára készült az egykoron bizonyára ízletesebb marhahúsleves. Ugyanakkor azt a lehetőséget sem zárja ki, hogy a halotti tor során levágott állat maradványaival van dolgunk.

Kétezer éves marhahúslevesre bukkantak egy kínai sírban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra