Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Keresés

Keresési feltételek:
Címke: édességek
20 találat
[1]

Volt puncs, nincs puncs: ilyen volt a fagylaltválaszték a Kádár-korszakban

[2024.08.21. 19:05] Hírek

A hetvenes években alapvetően vanília, csoki és puncs volt az étlapon, és itt álljunk meg egy nyalatra! Ma már szinte sehol nincs puncs, kiment a divatból, mert az édességek is kimehetnek a divatból, ahogy kimentek az oroszok is 1991-ben, ahogy kiment a Casucci farmer is 1988 körül, mert bejött a rendszerváltással a Ciao Ragazzo. Volt puncs, nincs puncs.

[2]

Már a két háború között lehetett Magyarországon buborékos csokoládét enni

[2023.07.07. 20:20] Hírek

Július 7-én világszerte a csokoládé világnapját ünneplik, ebből az alkalomból a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) összegyűjtötte a legizgalmasabb és legmeglepőbb oltalmakat, amelyeket ezzel a közkedvelt édességgel összefüggésben adtak be a hivatalhoz az elmúlt több, mint 125 évben.

[3]

Öt nemzedék óta a magyar cukrászat élvonalában az Auguszt família

[2023.02.27. 19:05] Hírek

Auguszt József, a híres cukrászdinasztia kiemelkedő alakja 148 éve, 1875. február 27-én született. A Párizsban és Londonban is tanult cukrász alig múlt huszonegy éves, amikor 1896-ban aranyérmet nyert cukorból készült szoborkompozíciójával.

[4]

Nem csak a maja elit eledele lehetett az isteni kakaó

[2022.09.29. 13:20] Hírek

Az istenek ajándékának tartott, szentként kezelt kakaót a maják nem csupán fizetőeszközként használták, hanem különleges ceremóniákhoz és vallási szertartásokhoz is. Ebből a növényből készül a csokoládé, és neve egybefonódott a luxus ideájával.

[5]

Magyarországon szabadalmaztatták először a buborékos csokoládét

[2022.07.07. 12:47] Hírek

Július 7-én világszerte a csokoládé világnapját ünneplik, ebből az alkalomból a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) összegyűjtötte a legizgalmasabb és legmeglepőbb oltalmakat, amelyeket ezzel a közkedvelt édességgel összefüggésben adtak be a hivatalhoz az elmúlt több, mint 125 évben.

[6]

Bár a történelem sorscsapásait nem kerülte el, ma is virágkorát éli az Auguszt-cukrászbirodalom

[2022.02.27. 12:50] Hírek

Auguszt József, a híres cukrászdinasztia kiemelkedő alakja 147 éve, 1875. február 27-én született. A Párizsban és Londonban is tanult cukrász alig múlt huszonegy éves, amikor 1896-ban aranyérmet nyert cukorból készült szoborkompozíciójával.

[7]

Keksszel a szex és a falánkság ellen

[2022.02.11. 09:50] Hírek

Sylvester Graham számára nyilvánvaló volt, hogy Amerika letért az erény útjáról. A presbiteriánus lelkész úgy vélte, az erkölcsi hanyatlás egy szentségtelen étkezési szokás eredménye, és szigorú étrendet állított össze, hogy kigyógyítsa a társadalmat a kórból.

[8]

Rockefeller-osztriga és Garibaldi-keksz – hét étel, amelyet híres emberekről neveztek el

[2022.01.30. 09:55] Hírek

Az előkelő éttermek menükártyáin a legtöbb étel kap valamilyen jelzőt, amely alapjaiban határozza meg magát az étket. De vajon tudjuk-e, hogy kiről nevezték el a Benedek-tojást? Hogy ki készítette el először a Margherita-pizzát? Vagy hogy miért vitázik egy habcsókos süteményen Ausztrália és Új-Zéland? Ahogy nekünk, embereknek, úgy az ételeknek is külön történelmük van.

[9]

10 tény a cukor történetéről

[2021.12.11. 19:38] Hírek

Az Új-Guinea szigetén lakó pápuák úttörők voltak a cukornád domesztikálásában, bár kezdetben nem ők fogyasztották a növényt, hanem a sertéseiket etették vele.

[10]

Főzd meg jól! – Wesselényi Kata erdélyi szakácskönyve a 18. századból

[2021.11.14. 08:20] Hírek

Az erdélyi nemesasszony, gróf Rhédei Zsigmondné hadadi báró Wesselényi Kata 1735–1788 között élt. Vajon mi rejlik a méltóságteljesen hangzó név mögött? Mi az, ami miatt majd’ három évszázaddal később is érdekes lehet? A válasz egyszerű: ugyanolyan hús-vér ember volt, mint mi. Személye nemcsak egy adat a történelemkönyvben, élő valóság. Amit remekül példáz szakácskönyve, melyből a korabeli ételkultúra mellett egy kicsit arról is képet kaphatunk, milyenek lehettek a mindennapok akkoriban: hogyan főztek, mit ettek, hogyan vezették a háztartást a XVIII. században? És közben arra is rájövünk, hogy a nők szerepe fontosabb volt régen, mint azt ma sokan hinni szeretnék.

[11]

Az ókori görögök még mézzel édesítették a fagylaltot, a 18. században már petrezselyemmel is

[2020.06.26. 14:47] Hírek

Az International Dairy Food Association felmérése szerint csak az Egyesült Államokban 3,7 millió tonna fagylaltot fogyasztanak el évenként az emberek, ami nagyjából közel 10,5 kilogrammnak felel meg fejenként. Bár a mindennapjaink részévé vált, kedvenc jeges desszertünk nyalogatása közben ritkán gondolkozunk el azon, valójában hogyan született meg a fagylalt.

[12]

Hét étel, amelyet híres emberekről neveztek el

[2019.01.03. 10:17] Hírek

Az előkelő éttermek menükártyáin a legtöbb étel kap valamilyen jelzőt, amely alapjaiban határozza meg magát az étket. De vajon tudjuk-e, hogy kiről nevezték el a Benedek-tojást? Hogy ki készítette el először a Margherita-pizzát? Vagy hogy miért vitázik egy habcsókos süteményen Ausztrália és Új-Zéland?

[13]

Gundel Károly neve hamar fogalommá vált a budapestiek körében

[2018.11.28. 10:52] Hírek

62 éve, 1956. november 28-án hunyt el Budapesten Gundel Károly vendéglős, a magyar vendéglátás és gasztronómia nemzetközi hírű képviselője. Sikerének titkáról Kellér Andor írt érzékletesen.

[14]

Szesztilalomból fagylaltőrület, avagy miért épített úszó jégkrémgyárat az amerikai haditengerészet?

[2018.07.06. 18:58] Hírek

A szesztilalom 1920-as bevezetése az Egyesült Államokban komoly kihívás elé állította úgy a lakosságot, mint a vendéglátóipart. Jól ismert, hogy a következő évtizedben virágzott a csempészet és a feketekereskedelem és olyan gengszerlegendák emelkedtek fel ekkor, mint a hírhedt Al Capone.

[15]

10 tény a gumimacikról

[2018.01.08. 13:09] Hírek

[16]

Így néz ki a gyümölcskenyér, amelyet Scott kapitány hagyott 106 éve az Antarktiszon

[2017.08.15. 12:10] E-folyóirat

Egészen elképesztő állapotban tartósított a déli-sarki fagy egy gyömölcskenyeret, amelyről a kutatók úgy vélik, Scott sarkkutató csapatához tartozhatott.

[17]

Hogyan készítették a palacsintát a középkori Angliában?

[2017.03.01. 17:55] Hírek

A palacsinta már a középkorban is kedvelt finomságnak számított, nem csoda, hogy Angliában a böjti időszak előtti húshagyókedden még egyszer utoljára rendesen belakmároztak belőle minden évben. Egy 13. századi receptben azonban egészen meglepő dolgokkal is találkozhatunk.

[18]

Így nyaltunk a 20. században

[2016.04.22. 08:40] Hírek

Magyarországon az Észak-Olaszországból bevándorolt cukrászok már a 18. századtól árultak fagylaltot. A hideg nyalat – ahogy a nyelvújítás előtt a fagyit hívták – sikere azóta is töretlen, a Fortepan képeivel nagy- és dédszüleink fagyizási szokásait mutatjuk be.

[19]

A pezsgőízűtől a szarvasgombafagylaltig - így nyaltak eleink

[2015.06.23. 16:23] Hírek

Történelmi nagyjainkat nehezen képzeljük el hétköznapi helyzetekben. A Debrecen utcáin fagyizó reformkori politikusok vagy az ibolyafagylaltot nyalogató Sisi például egészen valószerűtlennek tetszik – pedig mindkettő megtörtént. 

[20]

Küzdeni kellett a csokoládé elfogadásáért az újkorban

[2013.09.02. 13:24] Hírek

350 éves csokoládéital-receptet talált egy brit történész. A hűsítő nedű leginkább a mai népszerű kávézóláncokból ismert tejes készítményekre hasonlít – állítja.

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra