Múlt-kor.hu

Kalóriadús édességből nyertek erőt Stonehenge építői

Kalóriadús édességből nyertek erőt Stonehenge építői

2021. december 2. 11:28 MTI

A kőkorszaki Stonehenge építői diófélékkel és gyümölcsökkel készített „energiaszeleteket” is fogyaszthattak egy új brit kutatás szerint.

Élelmiszermaradványok az ősi településen

A műemléket gondozó English Heritage örökségvédelmi szervezet szerdai közleménye szerint a sertéshús, marhahús és tejtermékek maradványai mellett diófélék és különböző gyümölcsök elszenesedett nyomait is felfedezték a híres régészeti helyszín közelében található ősi település, Durrington Walls maradványainál.

A tudósok mindeddig nem tudták, hogy vajon fogyasztottak-e valamilyen édességet is a Stonehenge építői.

Kalóriadús energiaforrás

„Az állati zsírok mogyoróval és gyümölccsel való kombinálása nagyszerű, kalóriadús energiaszeletet eredményezhetett” – állapította meg Susan Greaney történész, az English Heritage munkatársa.

Ünnepekkor fogyaszthatták

Az ilyen ételeket olyan ünnepeken fogyaszthatták, mint például a téli napforduló, amely a Kr. e. harmadik évezredben fontos volt a Stonehenge építői számára. De a csemegékkel a látogatókat is megkínálhatták – tette hozzá Greaney.

Egy modern brit receptre is hasonlít

Az English Heritage egyúttal megragadta az alkalmat, hogy közzé tegye a hagyományos brit karácsonyi sütemény, a mince pie – aszalt gyümölcsök, magvak és fűszerek omlós tésztába töltött keveréke – kőkorszaki ihletésű receptjét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kalóriadús édességből nyertek erőt Stonehenge építői

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra