Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kalapács alá került a trafalgári hős, Nelson admirális lobogójának egy darabja

2018. január 19. 16:24 MTI

Csaknem 300 ezer fontért (104 millió forint) cserélt gazdát szerdán a Sotheby's londoni aukcióján annak a zászlónak egy darabja, amely Horatio Nelson admirális zászlóshajója, a Victory fedélzetén lobogott a trafalgari tengeri csatában.

Az Egyesült Királyság lobogójának (Union Jack) egy darabját az admirálishoz kötődő egyéb emléktárgyakkal, köztük fegyvereivel és magánleveleivel együtt árverezték el a Sotheby's királyi és főnemesi családi ereklyéknek szentelt licitjén. A The Victory Jackként emlegetett lobogó 86 centiméterszer 92 centiméteres darabjának leütési árát 80 ezer és 100 ezer font közé becsülték, végül azonban 297 ezer fontért talált új gazdára.

„Ennek a zászlónak gyönyörű története van” – mondta el az aukciót megelőzően Gabriel Heaton, a Sotheby's könyv- és kézirat-specialistája. Felhasználták az ütközetben halálos sebesülést szenvedett Nelson nagyszabású temetési szertartásán, majd néhány darabját szétosztották maguk között azok a hűséges tengerészek, akik elveszítették mélyen szeretett admirálisukat.

Az ütközethez kötődő emléktárgyak népszerűségét jelzi, hogy a trafalgari tengeri csatában használt utolsó épen maradt Union Jackért az eredetileg becsült ár sokszorosát, 384 ezer fontot fizettek 2009-ben. A szerdai aukción az előzetes becsléseket – 150 ezer-200 ezer font – jócskán felülmúlva cserélt gazdát. Nelson kedvesének, Emma Hamiltonnak egy portréja is, amely 369 ezer fontot ért meg egy licitálónak.

A napóleoni háborúk idején az angol flotta Horatio Nelson admirális parancsnoksága alatt 1805. október 21-én súlyos vereséget mért a spanyol-francia flottára a trafalgari tengeri csatában. A Nápoly felé induló francia-spanyol flotta a Cádiz és Gibraltár közötti Trafalgar-foknál ütközött meg Nelson brit hajóhadával. A franciák a kedvezőtlen széljárás miatt vissza akartak térni Cádiz kikötőjébe. A britek a fordulási manőver közben szétzilált csatarendet használták ki a támadáshoz. A győzelem Lord Nelson admirális bátorságán és taktikai érzékén múlt, ő azonban halálos sebesülést szenvedett, egy mesterlövész találta el.

Az ütközetben 13 francia és 9 spanyol hajó elsüllyedt, a britek egyetlen hajót sem veszítettek. A csatának körülbelül 400 brit, 3400 francia és 1000 spanyol áldozata volt, a francia parancsnok a vereség után öngyilkos lett. A francia vereség kudarcra ítélte Napóleon Nagy-Britannia elleni inváziós terveit és egyértelművé tette a brit tengeri fölényt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kalapács alá került a trafalgári hős, Nelson admirális lobogójának egy darabja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra