Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Jótékonykodása sem leplezhette el Al Capone valódi természetét

Jótékonykodása sem leplezhette el Al Capone valódi természetét

2023. január 25. 14:50 Múlt-kor

<

Egy legenda bukása

Capone emberei azonban – ha valóban ők voltak a tettesek – elkövettek egy nagy hibát. Bár azt hitték, hogy Moran is a helyszínen tartózkodik, ő nem volt jelen a vérengzésnél.

Valószínűleg a hasonló termetű Albert Weishankről gondolhatták azt, hogy a bandavezér.

Még ennél is nagyobb probléma volt azonban, hogy a gyilkosságok Egyesült Államok-szerte felháborodást keltettek, és bár napról napra új pletykák keltek szárnyra azzal kapcsolatban, hogy ki is állhat a vérengzés mögött, a legtöbben Al Caponéra tippeltek.

A hírhedt gengszter cinikusan azzal mentette ki magát, hogy éppen Miami Beachen nyaralt.

Morannek nem voltak kételyei a gyilkosok kilétével kapcsolatban. „Csak Capone képes így ölni” – mondta nem sokkal a vérengzést követően.

Caponét nem sokkal később letartóztatták fegyverbirtoklásért. Bár az akciót valószínűleg saját maga rendezte meg, hogy a börtönben töltött időszak alatt lecsillapodjanak a kedélyek körülötte, egyre többen kívánták hosszú időre börtönbe küldeni a gengsztert.

Capone egy ideig jótékonysággal és egy ingyenkonyha létesítésével próbált javítani renoméján, ám sorsát nem kerülhette el. 1932-ben adócsalásért lecsukták, 1934-ben pedig a hírhedt Alcatraz börtönbe szállították.

Bár jó magaviselete miatt már a 30-as évek végén szabadulhatott, elhanyagolt szifilisze miatt egyre inkább egy emberi roncs benyomását keltette.

Az élete végén már egy 12 éves gyerek értelmi szintjén álló egykori ravasz gengszter végül 1947 januárjáig húzta, amikor egy agyvérzés szövődményeiben elhunyt. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jótékonykodása sem leplezhette el Al Capone valódi természetét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra