Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Jótékonykodása sem leplezhette el Al Capone valódi természetét

Jótékonykodása sem leplezhette el Al Capone valódi természetét

2023. január 25. 14:50 Múlt-kor

<

Villámgyors karrier

Chicago az alvilág fellegvára lett. A városban a mindenre kiterjedő korrupciós botrányok már a szesztilalom bevezetése előtt is hosszú ideje mérgezték a közéletet, az amerikaiak józan életvitelre való áttérésének reményében meghozott Volstead-törvény következményei pedig tovább súlyosbították a helyzetet.

Bírók, újságírók és köztisztviselők tucatjai kezdtek el gengsztereknek dolgozni, az illegális alkohollal megpakolt teherautókat pedig sok esetben rendőrségi alakulatok kísérték. A város rivális bandák játékterévé vált.

Miután Al Capone segítségével eltette láb alól a chicagói alvilág addigi vezérét, az alkoholbiznisztől ódzkodó „Big Jim” Colosimót, Johnny Torrio a város szervezett bűnözői hálózatának egyik vezetője lett. A zseniális szervezői vénával megáldott Torrio szinte azonnal maga mellé vette segítőként a törtető Caponét.

Az üzlet pedig beindult. A gengszterek rendkívül finom módszerekkel operáltak. Ha a bártulajdonosok nem tőlük vettek sört, vagy ha nem fizettek védelmi pénzt, előbb figyelmeztették őket, majd ha ez nem bizonyult elég hatásosnak, másodszorra már lerombolták a helyiséget, majd hitelt adtak annak felújítására.

Torrio szabályozott rendszerében mindenki csak egyfajta feladat ellátásával volt megbízva, így könnyen elkerülhető volt, hogy a struktúra átláthatatlanná váljon.

Bár Torriónak egy időre sikerült megbékéltetni a városi bandákat, a fegyvernyugvás tiszavirág-életűnek bizonyult.

Az ellentétek egyre élesebben törtek a felszínre, mígnem Capone megbízására egykori New York-i főnöke, Frankie Yale és emberei 1924 novemberében saját virágkereskedésében végeztek a város északi részét uraló ír maffiavezérrel, Dean O’Banionnal.

A Vincent Drucci, Earl „Hymie” Weiss és George „Bugs” Moran vezetésével újjászerveződött csoport néhány hónappal később azonban megbosszulta a „főnök” halálát. Bár 1925 januárjában az éppen vásárlásból hazatérő Torrióba több golyót is beleeresztettek, csodával határos módon túlélte a merényletkísérletet.

Heteket töltött súlyos sérülésekkel a kórházban, ahol meggyőzték, hogy ez a legmegfelelőbb pillanat a visszavonulásra. Eljött Al Capone ideje.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jótékonykodása sem leplezhette el Al Capone valódi természetét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra