Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Jodie Fostert akarta elkápráztatni Reagan merénylője

Jodie Fostert akarta elkápráztatni Reagan merénylője

2024. március 30. 19:05 Múlt-kor

„Remélem, hogy mindannyian republikánusok.” Az Amerikai Egyesült Államok republikánus elnökét, Ronald Reagant a műtőasztalon sem hagyta el legendás humorérzéke, amikor golyóval a testében az őt éppen operálni készülő sebészcsapat politikai irányultsága felől érdeklődött. „Ma mindannyian republikánusok vagyunk” – jött Dr. Joseph Giordano megnyugtató válasza, aki végül sikeres operációt hajtott végre az elnökön. A tüdőn lőtt Reagan elleni merénylet mögött nem politikai indokok húzódtak, egy reménytelen szerelemtől gyötört fiatalember lépett akcióba.

<

John Warnock Hinckley gazdag családba született. Apja, az idősebb John Warnock Hinckley, egy texasi olajmágnás és a tekintélyes Vanderbilt Energy Corporation elnöke volt.

Az ifjabb Hinckley tehát igen jó esélyekkel indult az életben, de jött Martin Scorsese Taxisofőr című, 1976-os filmje a babaarcú Jodie Fosterrel és minden a feje tetejére állt.

Mielőtt a film, és különösen a gyönyörű színésznő rabjává vált volna, Hinckley-t céltalan élete okozta lelki gyötrelmek kínozták. Miután a texasi egyetemről kibukott, elhatározta, hogy dalszerzői karriert épít Los Angelesben, de elképzelését nem koronázta siker.

Az irányt vesztett fiatalember ebben az időszakban tekintette meg a Taxisofőr című filmet, amelyben a főhőst alakító Robert De Niro egy szenátor ellen tervezett merénylettel akart megmenteni egy szívének kedves, Jodie Foster által megszemélyesített gyermekprostituáltat.

A tinédzser Foster szinte megigézte Hinckley-t, aki az elkövetkezendő években megpróbált a nővé cseperedő színésznővel kapcsolatba kerülni, ám a telefonhívások, és az ajtó alatt becsúsztatott versek és szerelmes levelek nem értek célt.

Mivel minden közeledési kísérlete kudarcot vallott, Hinckley egy igazi nagy dobással próbálta elkápráztatni imádott királynőjét. Robert De Niro filmbéli karakterét követve elhatározta, hogy merényletet követ el az Egyesült Államok elnöke, Ronald Reagan ellen.

Hinckley alaposan felkészült az akcióra, behatóan tanulmányozta a John F. Kennedy elnök ellen elkövetett merényletet, fegyverismeretet tanult és lőgyakorlatokra járt. Aztán 1981. március 30-án elérkezett a nagy nap.

Miután az amerikai szakszervezeti szövetség által életre hívott konferencia lezárult, Reagan délután fél kettő körül kilépett a washingtoni Hilton Hotel kijáratán, amely előtt a sajtó munkatársai közt megbújva ott várakozott Hinckley is. Miután megpillantotta az elnököt, Hinckley előhúzta fegyverét és hat lövést adott le a tömegből Reagan irányába.

A lőgyakorlatokra elköltött dollárok azonban elszórt pénznek bizonyultak, mivel Hinckley Reaganen kívül szinte mindenkit eltalált; az elnök szóvivője, egy testőr és egy rendőr is golyó ütötte sebtől rogyott a földre. Reagant végül egy közeli limuzin oldaláról visszapattanó golyó sebesítette meg a tüdején.

Miután kilőtte a tárat, Hinckley a helyszínen maradt. Bírósági tárgyalása végül felmentéssel zárult, köszönhetően a pszichiátriai szakvéleménynek, amely beszámíthatatlannak ítélte a színésznő igézetében élő fiatal férfit.

A felsült, lánglelkű merénylőt így a börtön helyett a washingtoni St. Elizabeths Kórház elmegyógyintézetébe zárták, ahonnan 2016-ban engedték szabadon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jodie Fostert akarta elkápráztatni Reagan merénylője

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra