Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Jezsuita, szabadkőműves és titkos ügynök egy személyben: Nagy Töhötöm fordulatos élete

Jezsuita, szabadkőműves és titkos ügynök egy személyben: Nagy Töhötöm fordulatos élete

2022. március 29. 14:15 Petrás Éva

<

Ismét hazai „szolgálat”

Élete újabb fordulatát ennek a könyvének köszönhette, amelynek egy példányával a Buenos Aires-i magyar követségen jelentkezett, és ezzel felhívta magára a Magyar Népköztársaság belügyi szerveinek figyelmét. A felbukkanásáról szóló jelentések ugyanis Budapesten landoltak, ahol komoly háttérmunka vette kezdetét azért, hogy a horogra akadt halat saját céljaiknak megfelelően fogják ki.

Nem csupán a lehetséges hazatelepítés propagandahasznát látták meg benne, hanem egy olyan személyt, akinek egyházpolitikai területen való esetleges ügynöki beszervezése sokoldalú információszerzési lehetőségekkel kecsegtetett. A magyar szervek ezért meghívták családjával együtt, hogy 1966 nyarán látogassanak haza.

Magyarországi tartózkodása alatt Nagy Töhötöm több ízben találkozott a belügy embereivel is, míg végül 1966. szeptember 15-én együttműködési nyilatkozatot írattak alá vele.

Ettől kezdve 1979-ben bekövetkezett haláláig ügynökként foglalkoztatták. Feladata elsősorban a magyar katolikus egyház képviselőinek és a Vatikánnak a dezinformálása volt, de később hírszerzési feladatokat is kapott megbízóitól.

Nagy Töhötöm feleségével és lányával végül 1968-ban költözött haza. A szervek lakáshoz Budapesten a Pusztaszeri úton, álláshoz pedig az Akadémiai Kiadó szerkesztőségében juttatták. Kiadói fizetésén kívül még havi 3000 forintot kapott az állambiztonságtól, továbbá mellékállást vállalt latin-amerikai országok budapesti nagykövetségein fordítóként.

Nagy tehát ismét híreket szerzett, hozott és vitt, meg-meglátogatta jezsuita barátait itthon, másokat Ausztriában és Rómában, és mindvégig hűségesen tartotta magát ahhoz a „legendához”, miszerint azért települt haza, hogy szellemileg kibontakozhasson, és szolgálhassa Magyarország és az egyház ügyét.

1979. február 21-én 71 éves korában váratlanul érte a halál. Úgy tűnik, Nagy Töhötömnek nemcsak élete és neve, de temetése is kettő volt. Hazai barátai, ismerősei jelen voltak, amikor a Farkasréti temetőben örök nyugalomra helyezték. Hamvait azonban az Argentínába visszatelepülő özvegye magával vitte, és az Argentin Szabadkőműves Nagypáholy által Buenos Airesben fenntartott árvaház nagy akácfája tövében szétszóratta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jezsuita, szabadkőműves és titkos ügynök egy személyben: Nagy Töhötöm fordulatos élete

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra