Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ismerkedjen meg Tutanhamon dédszüleivel

2016. március 7. 08:35

Tutanhamon dédszüleinek múmiái tökéletes példát szolgáltatnak arra nézve, milyen fejlett volt az ókori Egyiptomban az erre szakosodott mesterek balzsamozási technikája. Juja és Tuja 3400 éves múmiái kiváló állapotban őrződtek meg az utókornak. 

<

Szövevényes családfa

Mint ismeretes, az ókori Egyiptomért rajongókat az utóbbi hetekben Tutanhamon sírhelye tartja lázban, miután kiderült: rejtett kamrák is lehetnek a fáraó sírjának falai mögött. Nicholas Reeves brit régész szerint szinte bizonyos, hogy a titokzatos kamrák a szépségéről és nagy hatalmáról ismert egyiptomi királynő, Tutanhamon mostohaanyja (egyes tudósok szerint az anyja), Nofertiti földi maradványait őrzik.

Amíg azonban a nagy bejelentés várat magára (miszerint tényleg vannak rejtett kamrák, és azokban valakiket el is temettek), Tutanhamon kapcsán többek között dédszüleiről is érdemes néhány szót ejteni. Jujáról és feleségéről, Tujáról tudjuk, hogy nem a királyi családból származtak, de az egyiptomi felső rétegekből kerültek ki. A nemes házaspár lánya, Tije az ókori Egyiptom Kate Middletonjaként hozzáment az Újbirodalom egyik legjelentősebb fáraójához, III. Amenhotephez.

Az ő fiuk volt az „eretnek fáraó”, az egyistenhitet bevezető reformjairól ismert Ehnaton, akinek – a feltételezések szerint – testvérével (akinek neve mindmáig ismeretlen, de feltehetően a Királyok völgyében talált, „Fiatalabb hölgynek” elnevezett múmiáról van szó) fenntartott kapcsolatából fogant Tutanhamon. Ehnaton főfeleségének, Nofertitinek hat lánygyermeke született, akik közül az egyiket, Anheszenamont Tutanhamon feleségül vette. Így Juja és Tuja mindkettejük dédszülei voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ismerkedjen meg Tutanhamon dédszüleivel

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra