Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Húsz borzalmas járvány az emberiség történelméből

2020. március 27. 19:48 Múlt-kor

A különféle ragályos betegségek az ősidők óta jelentenek veszélyt az emberi populációkra, és gyakran súlyos járványok formájában gyakorolnak óriási negatív hatást a közösségekre. Minden történelmi korról elmondható, hogy megvan a maga nagy járványa.

<

Őskori járvány Kínában, Kr. e. 3000 körül

Nagyjából 5000 éve valamilyen betegség kiirtott egy teljes falut a mai Kínában. Az áldozatok holttesteit egy házban halmozták fel, amelyet aztán felgyújtottak. Semmilyen korosztály nem jelentett kivételt: gyermekek, kamaszok, felnőttek és idősek maradványait is megtalálták a helyszínen.

A régészeti lelőhely mai neve Hamin Mangha, és egész Északkelet-Kína egyik legjobb állapotban megőrződött őskori helyszínének számít.

A régészeti és antropológiai vizsgálatok arra utalnak, a járvány elég gyorsan söpört végig a lakosokon ahhoz, hogy ne hagyjon időt a megszokott temetkezési formákra, és a falu helyszínére később sem költöztek vissza az emberek.

Hamin Mangha felfedezése előtt egy másik térségbeli helyen, Miaozigounál is egy hasonló véget ért falu maradványaira bukkantak a régészek. Ez arra utalhat, hogy a teljes térségen végigsöpört a rejtélyes betegség öt évezrede.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Húsz borzalmas járvány az emberiség történelméből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra