Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hitler minden titkát elárulta az amerikaiaknak legközelebbi bizalmasa, Dr. Sedgwick

Hitler minden titkát elárulta az amerikaiaknak legközelebbi bizalmasa, Dr. Sedgwick

2023. április 12. 14:23 Múlt-kor

<

A pálfordulás

Egy 1942 márciusában kelt FBI-jelentésben John Edgar Hoover, a hivatal vezetője arról számolt be, hogy az ottawai fogolytáborban személyesen találkozott Hanfstaengllel.

A célja az volt, hogy megbizonyosodjon arról, tud-e információkat szolgáltatni a Harmadik Birodalom vezéréről. A tárgyalások felgyorsítása érdekében azt javasolta, hogy a brit követség engedélyezze Hanfstaengl beutazását az Egyesült Államokba.

Az egykori náci beleegyezett az együttműködésbe, s mintegy négyszáz német vezetőről szolgáltatott adatokat. Egyedül Hitlerről egy 68 oldalas jellemzést írt; a kulcsfontosságú információk segítségével a Harvard Pszichológiai Klinikája kielemezhette és feltérképezhette a Führer összetett személyiségét.

1944 szeptemberében a közelgő elnökválasztás miatt Hanfstaenglnek vissza kellett térnie Nagy-Britanniába, ugyanis Roosevelt ellenzéke kritizálni kezdte a túlzott figyelmet, amelyet a náci sajtó egykori vezetője kapott.

Dr. Sedgwick a háború végeztével visszaköltözött szülőhazájába, ahol tovább irányította a kiadó vállalatát, majd 1957-ben megjelentette emlékiratait, amelyben Adolf Hitler társaságában töltött saját élményeit öntötte szavakba.

A CBS 1940-ig a Harmadik Birodalomban tartózkodó újságírója így jellemezte a nácikból kiábrándult németet, akivel gyakran találkozott: „különc, nyakigláb férfi, akinek gúnyos észjárása valamelyest kompenzálta sekélyes gondolkodását.”

A kitagadott náci mindkét főnökét, Hitlert és Rooseveltet is harminc évvel élte túl.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hitler minden titkát elárulta az amerikaiaknak legközelebbi bizalmasa, Dr. Sedgwick

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.ősz különszám: 33 női sors a magyar történelemből

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra