Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hibátlan állapotú, ezeréves ékszerek kerültek elő Svédországban

Hibátlan állapotú, ezeréves ékszerek kerültek elő Svédországban

2022. november 11. 15:35 Múlt-kor

Svéd régészek egy példátlanul ritka, a viking korból származó kincsleletet tártak fel. Koruk dacára az ékszerek kitűnő állapotban vannak, „majdnem újnak tűnnek”, mondta Maria Lingström, a régészcsoport egyik tagja.

A svéd Nemzeti Történelmi Múzeumok kutatói egy viking kori településen végeztek ásatásokat a Stockholmtól északra elhelyezkedő Viggbyholmban, amikor egy kis kerámiaedényre bukkantak egy épület padlózatának maradványai alatt.

Az edényben nyolc torquest (nyakperecet), egy gyűrűt, két gyöngyöt és két karperecet találtak. Ezen kívül egy vászontasak is volt az edényben, amely tizenkét ékszerként használt érmét tartalmazott.

A régészek az Acta Konserveringscentrumot, egy stockholmi restaurátorcéget kérték fel az ékszerek megtisztítására.

„Ez olyasmi, ami csak egyszer történik meg az életben” – mondta Lingström. „Ahogy egyesével kiemeltük a nyakpereceket, emlékszem, arra gondoltam: »Csak jönnek és jönnek.«”

A kutatók szerint a település évszázadokon át lakott volt, az i. sz. 400-as évektől kezdve a viking koron (800–1050) át a középkorig. Eddig több mint 20 házat és más épületet tártak fel a területen, és számos tárgyi leletet találtak, például gyűrűket és nyilakat.

Bár az ékszerek kellemes meglepetésként szolgáltak a régészeknek, az érmék még érdekesebbnek bizonyultak. Némelyik Európából származik – valószínűleg olyan területekről, mint Csehország, Bajorország és Anglia –, mások viszont arab eredetű dirhamok.

Patrióta

Az egyik érmét a franciaországi Rouenben verték a tizedik században. Ennek az érmének a létezéséről eddig csak egy 18. századi könyvből származó rajzokról tudtunk.

Mindent egybevetve az érmék arról tanúskodnak, hogy a viking kori Skandinávia lakói széles körű kereskedelmi kapcsolatokat ápoltak rendkívül távoli tájakkal is.

Nem ismert, hogy az eredeti tulajdonosok miért rejtették el az ékszereket, bár vész esetén gyakran előfordult, hogy az emberek megőrzés céljából elásták értékeiket. A kutatócsapat további vizsgálatokat fog végezni, hogy megtudják, itt is ez történt, vagy más okból ásták el ezt a rendkívül gazdag kincset.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hibátlan állapotú, ezeréves ékszerek kerültek elő Svédországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra