Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét uralkodói kép, amely hatással volt a történelem menetére

2018. május 17. 12:28 Múlt-kor

<

Jean-Jacques David: Napóleon megkoronázása (1807.)

Az opportunista festő Jean-Jacques David, aki mindig kiszolgálta az aktuálisan hatalmon lévőket, Napóleon és Josephine 1804-es, a Notre-Dame-székesegyházban történt császárrá, illetve császárnévá koronázásának emlékére festette ezt a hatalmas propagandaművet. A festmény segített bebetonozni Napóleont, mint a császári hatalom kétségtelen birtokosát, klasszicizáló elemekkel és némi történelmi revizionizmussal (Napóleon édesanyja például, aki ellenezte a fia által vett irányt, valójában nem volt ott a koronázáson, de a festményen szerepel). A kép üzenete Franciaország és a világ felé egyszerű volt: Napóleon az új Római Birodalmat hozza létre.

A festmény Peter Paul Rubens Medici-sorozatából „A Saint-Denis-i koronázás” című művét vette alapul, amelyen IV. Henrik francia királyt és feleségét, Medici Máriát koronázzák meg. Egyfajta kalauza is volt a napóleoni birodalom fontosabb személyeinek: az uralkodó családja, fontosabb miniszterei és hivatalnokai, valamint maga David is szerepel, mind az új birodalom római ruhákat utánzó darabjait viselve tekintik meg áhítattal a ceremóniát, amelyet Nagy Károly frank uralkodó 800 karácsonyi császárrá koronázásáról mintáztak.

A befejezett festmény a Louvre-ban került kiállításra, ahol a mai napig megtekinthető. Olyan nagy hatása volt, hogy még a megtekintéséről is készült később festmény: Louis Léopold Boilly „A nagyközönség megtekinti David 'Koronázását' a Louvre-ban” című 1910-es festménye egy nagy csoport embert ábrázol, amint a képet nézik, miközben egy katona hangosan felolvassa a rajta szereplő fontos vezetők neveit, nehogy a nép elfelejtse, kik az urak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét uralkodói kép, amely hatással volt a történelem menetére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra