Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét uralkodói kép, amely hatással volt a történelem menetére

2018. május 17. 12:28 Múlt-kor

<

Francisco Goya: IV. Károly spanyol király és családja (1800)

Talán egyetlen uralkodói festmény sem okozott annyi vitát, mint Francisco Goya 1800-as ábrázolása a spanyol királyi családról. Habár Goya (aki az udvar hivatalos festője volt) szándékai tisztázatlanok, kétségtelen, hogy nyers, realisztikus, és nem éppen hízelgő módon ábrázolja a spanyol Bourbonokat, ami hallatlan volt a korabeli uralkodói reprezentációban.

A Théophile Gautier francia író és kritikus által „a sarki zöldségesről és feleségéről készült képnek” nevezett festményt régóta a gyenge és korrupt spanyol királysággal szembeni kritikának tekintik. Egy másik kritikus azt írta, a kép szélén megjelenő Goya egyfajta „színpadra helyezi őket a nagyközönség előtt, míg a függöny árnyékában a festő sötét mosollyal mutat és mondja: 'nézzétek őket és ítélkezzetek ti magatok!'”

Mások szerint azonban a festmény más szempontból forradalmi a maga módján: azzal, hogy esendőnek ábrázolja a királyi családot, nem a múlt isteneiként és istennőiként láttatja őket, hanem valódi emberekként. „A bolt sorai között gyorsan végigfutva az arcokon látszik” – írta egy olvasó az amerikai Harper's Magazine havilapnak 1842-ben – „hogy a spanyol királyi család, ahogyan Goya 1800-ban megfestette őket, sem rondább, sem szebb nem volt mindannyiunknál.” Más szóval: a királyi családok ugyanolyanok, mint az átlagemberek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét uralkodói kép, amely hatással volt a történelem menetére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra