Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hét rettenthetetlen kalandornő, aki beírta a nevét a történelembe

2017. július 21. 18:32

<

A Felszabadító felszabadítója

Manuela Sáenz 1797-ben a mai Ecuador területén született egy helyi nemes törvénytelen gyermekeként. Családja egy köztiszteletben álló angol férfihoz adta feleségül, Manuela azonban sosem vágyott a nyugodt életre. 26 éves korában elszökött otthonról és csatlakozott a perui függetlenségi mozgalomhoz. A spanyolok elleni harcok során félelmetes hírnevet szerzett magának mint kém, tevékenységéért pedig az ecuadori kormány 2007-ben posztumusz tábornoki ranggal jutalmazta.

A „gyengéd, őrült nő” hamarosan a nagy dél-amerikai szabadságharcos, Simón Bolívar figyelmét is felkeltette és Manuela hamarosan Bolívar szeretője lett. A pár végigharcolta egymás mellett Dél-Amerikát és Manuela két alkalommal is egymaga mentette meg a legendás szabadsághős életét, amikor maga állt a merénylők és szerelme közé a következőket kiáltva: „Gyerünk, gyávák, öljetek meg! Öljetek meg egy asszonyt!”

Manuela általában férfi ruhát hordott a csatában, illetve egy halott spanyol katona levágott bajszát ragasztotta a szája fölé. A „Felszabadítóként” emlegetett Bolívar gyakran csak úgy nevezte kedvesét, mint a „Felszabadító felszabadítója”.

Bolívar halálát követően Manuela Kleopátra példáját követve egy mérgeskígyóval igyekezett véget vetni életének, de végül túlélte az esetet. Utolsó éveit egy perui kisvárosban töltötte dohányt árulva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét rettenthetetlen kalandornő, aki beírta a nevét a történelembe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra