Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hét híresség, akiket alkalmatlanság miatt utasítottak el a hadseregtől

Hét híresség, akiket alkalmatlanság miatt utasítottak el a hadseregtől

2023. március 7. 14:18 Múlt-kor

<

A cápáktól a francia konyháig – Julia Child

Julia Child leginkább arról híres, hogy megismertette a francia konyhaművészetet az amerikaiakkal, azt viszont kevesen tudják róla, hogy a második világháborút is megjárta.

Megpróbált csatlakozni az amerikai hadsereg női hadtestéhez, illetve a haditengerészet női osztagához, ám 188 centiméteres termete miatt mindkét helyről elutasítást kapott, így végül a CIA elődjének tartott Office of Strategic Serviceshez lépett be.

A történelem szakot végzett lány (ekkor még gyermekkori nevén, McWilliamsként) kezdetben gépírónőként tevékenykedett a szervezet washingtoni székházában, ám hamarosan felelősségteljesebb pozícióba került: a Vad Billnek is becézett William J. Donovan tábornok parancsnoksága alá kerülve szigorúan titkos kutatói feladatai lettek.

Asszisztensként például 10 ezer hírszerző ügynök nevét kellett rögzítenie, majd pedig a tengerészgyalogság cápaelhárító rendszerének kifejlesztésében segédkezett.

Később Srí Lankára, majd Kínába került, ahol olyan főzetet segített kikeverni, amely elriasztotta a cápákat, amelyek így nem hozták működésbe a vízbe telepített, a német tengeralattjáróknak szánt robbanóanyagot.

Kínában ismerkedett meg későbbi férjével, Paul Cushing Childdal, aki szintén az OSS alkalmazottja volt.

Julia gyermekkorában a családja mellett szakácsnő ügyködött, így addig nem is tanult meg főzni, míg a kényes ízlésű jövendőbeli meg nem szerettette vele az ételalkotás művészetét, valamint a francia konyhát. Ezután már nem volt megállás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét híresség, akiket alkalmatlanság miatt utasítottak el a hadseregtől

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra