Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hét híresség, akiket alkalmatlanság miatt utasítottak el a hadseregtől

Hét híresség, akiket alkalmatlanság miatt utasítottak el a hadseregtől

2023. március 7. 14:18 Múlt-kor

<

A mázlista Oscar-díjas – Paul Newman

A Martin Scorsese rendezésében készült, A pénz színe című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott színészlegendának 18 évesen nagy álma volt, hogy pilótaként szolgálhassa hazáját.

Ezért 1943-ban be is iratkozott a haditengerészet V-12-es pilótaképző tanfolyamára a Yale Egyetemen, ám csalódnia kellett, ugyanis hamar kiderült, hogy színvak. Nem adta fel, rádiósnak és tüzérnek képezte ki magát.

Előbb a hawaii Barber's Pointra küldték, ahol a pilótaképzésben segédkezett, majd 1944-től kezdve a Csendes-óceánt átszelő torpedóbombázókon teljesített szolgálatot hol rádiósként, hol toronylövészként egy Avengeren.

Életét igazából egy szerencsés véletlennek köszönhette.

Százada az Észak-Mariana-szigeteki Saipanban állomásozott, amikor 1945 tavaszán, az okinavai csata idején megkapták a parancsot, hogy tegyék át székhelyüket a USS Bunker Hill fedélzetére.

A repülőgép, amelyen Newman rádiósként szolgált, azonban nem tudott bevetésre indulni a pilóta fülgyulladása miatt, így a földön maradtak.

Newman egységének többi tagja az ütközet során az amerikai anyahajó fedélzetén tartózkodott, és áldozatul esett a hajót 1945. május 11-én reggel gyors egymásutánban érő két kamikazetámadásnak, amelynek közel négyszáz tengerész és katona esett áldozatául, noha a hajó végül nem süllyedt az óceán mélyére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét híresség, akiket alkalmatlanság miatt utasítottak el a hadseregtől

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra