Múlt-kor.hu

Hét csapnivaló uralkodó a történelemből

Hét csapnivaló uralkodó a történelemből

2020. július 24. 15:51 Múlt-kor

A történelem lapjain nincs hiány a pocsék munkát végző uralkodókból, és egy ilyen lista könnyen feltölthető akár egyetlen ország vagy korszak teljhatalmú vezetőivel is. A koronás fők számos módon ronthatnak renoméjukon: lehetnek módfelett keménykezűek és erőszakosak alattvalóikkal szemben, hozhatnak az ország számára katasztrofális kimenetelű döntéseket, vagy egyszerűen csak hanyagolhatják kötelességeiket.

Caligula (Kr. u. 12-41)

Caius Julius Caesar Augustus Germanicus, ragadványnevén Caligula („csizmácska”) az őrültként számon tartott római császárok sorába illeszthető, méghozzá igen előkelő helyre, már ami intézkedései eszelősségét illeti.

Habár uralkodása kezdetben ígéretesnek tűnt, hamar átcsapott a szenátus és a hadsereg vezetésének szándékos és folyamatos megalázásába. Az egyszerű nép körében azzal okozott megbotránkozást, hogy istenné nyilvánította magát – a rómaiaknál ez még a császárok esetében is csak a halál után volt elképzelhető.

Elődjéhez, Tiberiushoz hasonlóan árulás vádjával tartóztatott le szinte véletlenszerűen embereket, azonban Caligula esetében tovább rontottak megítélésén a híresztelések, melyek szerint vérfertőző kapcsolatban állt nővéreivel, valamint hogy a szexuális kicsapongás szinte minden formája része volt az életének – ezek az értesülések nem is alaptalanul kezdtek terjedni.

Habár a népszerű történet, mely szerint kedvenc lovát is szenátorrá nevezte ki, könnyen lehet eltúlzott, egyáltalán nem áll ellentétben Caligula személyiségével.

Legdurvább hibája azonban mégis a római légiók vezetésének magára haragítása volt. Előbb a tenger ellen indított szürreális „hadjáratot”, melynek során a vízbe parancsolta katonáit, hogy fegyvereikkel a hullámokat csapkodják, majd nagy mennyiségű kagylót gyűjtsenek hadizsákmányul Neptunus istentől, később pedig a germánok ellen indított teljességgel sikertelen akciót.

Az utóbbi művelet kudarca nem akadályozta meg abban, hogy a győztes hadvezéreknek kijáró bevonulással, azaz triumphusszal jutalmazza meg magát Rómába érkezésekor. Kr. u. 41-ben a praetorianus testőrség tagjai meggyilkolták, és a helyére épeszű rokonát, Claudiust kiáltották ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét csapnivaló uralkodó a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra