Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hét áprilisi tréfa, melynek bedőlt az egész világ

Hét áprilisi tréfa, melynek bedőlt az egész világ

2024. április 1. 14:20 Múlt-kor

<

A Loch Ness-i szörny teteme

Szenzációs hírt kapott fel a világsajtó 1972. április első napján: megtalálták a 6. század óta fel-felbukkanó skóciai Loch Ness-i szörny tetemét, amelyet a Scarborough-ban található Flamingo Állatpark a tó környékén dolgozó zoológusai fedeztek fel.

A szakértői csapat előző nap éppen reggelizett, amikor értesítették őket, hogy valami különös, ám halottnak tűnő lényre bukkantak a vízben. Az első jelentések arról szóltak, hogy a rettegett élőlény mintegy másfél tonnát nyom, zöld színű és pikkelyes.

A szakértők megpróbálták Yorkshire-ba szállítani a kriptozoológia egyik legrejtélyesebb esetének maradványait. Felrakták egy teherautóba, és indultak is, azonban Inverness város szirénázva érkező rendőrsége egy 1933-as törvényre hivatkozva – amely kimondja, hogy tilos elmozdítani azonosítatlan élőlényeket a Loch Ness-i tó környékéről – ezt megakadályozta.

Egy helyi vizsgálat végül megállapította, hogy a megtalált lény mégsem Nessie, hanem csupán egy Skóciában nem őshonos elefántfóka teteme.

Csak másnap derült ki a turpisság, hogy nem a sajtó képviselői voltak a szenzációhajhász tréfamesterek, a világméretű átverés felelősségét a Flamingo Park egyik munkatársa, a 23. születésnapját ünneplő John Shields vállalta magára.

Kiderült, hogy a fóka egy héttel azelőtt hunyt el a Dudley Állatkertben. Shields leborotválta a bajuszát, kövekkel tömködte ki a szájüregét, és lefagyasztotta, mielőtt a tóba hajította. Az volt a szándéka, hogy a kollégáit megtréfálja a közelgő bolondok napja alkalmából. Azonban a vicc a rendőrség megjelenésével már nem sült el olyan jól.

A kamu vulkánkitörés

Az alaszkai Sitka város lakóinak 1974. április elsején reggel igen különleges, ám annál ijesztőbb látványban volt részük: fekete füst szállt fel a négyezer éve nyugvó, Mount Edgecumbe nevű vulkán krátere felől.

Az emberek riadtan rohantak ki az utcára, és félelemmel vegyes csodálkozással nézték a nem várt jelenséget. Álmukban sem gondolták volna, hogy a közeli félszigeten lévő tűzhányó valamikor még az életükben kitörhet.

Riasztották a parti őrséget, amely azonnal egy helikoptert küldött a kráterhez. Amint közeledett a pilóta a hegyhez, a füst egyre nagyobbá vált. Amikor megérkezett a helyszínhez, először nem hitte el, amit látott, de később már hatalmasat kacagott rajta.

A hegy oldalában több tucat régi autógumi égett hatalmas lánggal, míg mellette, a hóba körülbelül 15 méteres betűkkel volt belerajzolva, hogy „április bolondja”. Amikor kiderült, hogy csupán emberi turpisságról van szó, és az Edgecumbe továbbra is szundikál, előkerült a felelős is, mégpedig a helyi ügyeletes viccmester, Oliver „Porky” Bickar.

Az 50 éves férfi elméjében 1971-ben fogalmazódott meg a tréfa ötlete, s már abban az évben 70 autógumit gyűjtött össze, ám úgy döntött, vár 1974-ig. A világot bejárt kamu-vulkánkitörés hírének fogadtatása meglepő módon pozitív volt: a helyiektől kezdve a hivatalos szerveken át mind megdicsérték a mókamestert.

Amikor hat évvel később a Washington állambeli Mount St. Helens tűzhányója valóban kitört, Bickar levelet kapott egy denveri címről: „Ezúttal túl messzire mentél, te gazfickó!”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét áprilisi tréfa, melynek bedőlt az egész világ

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra