Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hét általad is ismert étel, amelyek eredetéhez legendák fűződnek

Hét általad is ismert étel, amelyek eredetéhez legendák fűződnek

2023. szeptember 5. 14:20 Múlt-kor

<

Könnyed fogás a fogatlan Stroganoff grófnak

„Két órával főzés előtt egy darab puha marhahúst nyersen vágjuk kockákra, sózzuk, és kicsit borsozzuk meg!

Vajat és egy kanál lisztet keverjünk el, két csésze húslevessel öntsük fel, aztán egy teáskanálnyi mustárt és egy kevés borsot rakjunk bele, keverjük el, forraljuk fel, majd hűtsük vissza, és két evőkanál tejfölt adjunk hozzá!

Aztán süssük meg a marhát vajon és tegyük bele a szószba!” – olvasható Elena Ivanovna Molohovec Ajándék a fiatal háziasszonyoknak című 1871-es szakácskönyvében, ahol elsőként jelent meg a Stroganov (a francia átírás miatt lett Stroganoff) bélszín elkészítésének módja.

Az egyik leghíresebbé vált orosz étel eredeti receptjében még nem szerepelt a ma már az étel ízvilágát alapjaiban meghatározó hagyma, gomba, paradicsompüré, valamint a kovászos uborka sem.

A francia és az orosz gasztronómia jellegzetességeit tartalmazó, nem népi eredetű étel létrejöttéhez több legenda is kötődik.

Az egyik ismert történet szerint Sztroganov gróf gyakran rendezett palotájában olyan összejöveteleket, amelyekre bármely művelt és illően felöltözött ember betérhetett, s az egyik ilyen találkozón tálalták fel először ezt a híres étket.

Egy másik forrás szerint viszont az agg, fogatlan gróf számára a séfje, André Dupont akart egy könnyen fogyasztható fogást készíteni, s ez lett a Stroganoff-bélszín.

Ami bizonyos: a két világháború között Oroszországban és Kínában is igen népszerű étel volt, az USA-ban a bevándorlók terjesztették el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét általad is ismert étel, amelyek eredetéhez legendák fűződnek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra