Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Filmvászonra kerül Móricz Zsigmond Úri muri című regénye

Filmvászonra kerül Móricz Zsigmond Úri muri című regénye

2024. július 5. 14:20 MTI

Úri muri, megazisten címmel mozifilm készül Móricz Zsigmond regényéből, valamint a legendás díszlettervező, Romvári József unokája, Sophy Romvari forgathatja Blue Heron című első mozifilmjét a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával.

<

A Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,054 milliárd forint támogatást szavazott meg a Vidnyánszky Attila rendezésében, Csáky Attila producer irányításával készülő Úri muri, megazisten! című filmdrámára és 29,8 millió forint támogatást a Blue Heron című kanadai-magyar koprodukció gyártására – közölte az NFI csütörtökön az MTI-vel.

Móricz Zsigmond Úri muri című regénye a 20. századi magyar szépirodalom egyik kiemelkedő alkotása, amely olyan erővel ragad meg egy alföldi sorstragédiát, hogy közben a magyar életérzés ma is feszítő ellentmondásait is képes összetetten bemutatni – idézik a közleményben Vidnyánszky Attilát, aki elmondta, hogy a mozifilmben többek között Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Martos Hanga, Szűcs Nelli, Tarpai Viktória, Varga József, Kristán Attila, Herczegh Péter és Rácz József lesz látható.

A Vidnyánszky Attila és Lukácsy György forgatókönyve alapján készülő Úri muri, megazisten című filmdráma operatőre Győri Márk, jelmeztervezője Berzsenyi Krisztina, a látványtervező Horváth Viktória, a zeneszerző Szarka Tamás.

A film a Cameofilm Stúdió gyártásában készül és a tervek szerint 2026 tavaszán láthatja a moziközönség.

A közleményben felidézik: a kanadai-magyar koprodukcióban készülő Blue Heron című film az 1990-es évek végén játszódik és az író-rendező elsőgenerációs bevándorló családjáról szól izgalmas időkezelést, személyes hangvételt, néhol dokumentarista megoldásokat alkalmazva.

Sophy Romvari elmúlt években készített rövidfilmjei közül háromnak is a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt a premierje.

Filmjeit vetítették a vancouveri Festival Nouveau Cinema-n, a Museum of the Moving Image-ben (MOMA), illetve Kanada legnagyobb dokumentumfilm fesztiválján, a Hot Docs-on.

A Blue Heron vezető producere Ryan Bobkin, magyar koproducere Osváth Gábor (Boddah).

A forgatás július végén kezdődik Vancouver Island-en. A filmben a szülőket magyar színészek alakítják és a produkció teljes utómunkája Magyarországon készül - áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Filmvászonra kerül Móricz Zsigmond Úri muri című regénye

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra