Múlt-kor.hu

Felfedezték a nácik atombombagyárát

2015. január 6. 17:33

Titkos, földalatti járatokból álló alagútrendszert fedeztek fel az ausztriai St. Georgen an der Gusen városa mellett még december végén. A kényszermunkásokkal megépített létesítményben a németek valószínűleg atombomba kifejlesztésén dolgoztak a második világháború idején.

A régészeti feltárások azt követően indultak meg, hogy a környéken magas radioaktivitást mértek. A munkálatokat vezető dokumentumfilmes, Andreas Sulzer az angol Sunday Times-nak úgy nyilatkozott, hogy a 75 hektáron elterülő létesítmény valószínűleg a Harmadik Birodalom legnagyobb titkos atombombagyártó üzeme volt, amit Heinrich Himmler 1941-ben személyesen keresett fel. Sulzer szerint a most felfedezett járatok a közeli B8 Bergkristall gyárral álltak kapcsolatban, ahol a világ első sorozatban gyártott gázturbinás sugárhajtóműves vadászrepülőgépét és vadászbombázóját, a Messerschmitt Me 262-t rakták össze.

A gyárhoz hasonlóan a németek ezt is a közeli mauthauseni koncentrációs tábor foglyaival építették fel, a munkálatokban mintegy 320 ezer ember vehetett részt. A Bergkristall gyártól eltérően, amit a szövetségesek a háború után megtaláltak, az atombombagyárat sikerült eltitkolni: a bejáratra gránitfedő került, a járatokat feltöltötték betonnal, a berendezéseket pedig elszállították.

Az alagútrendszer bejáratát titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési dokumentumok és szemtanúk elbeszélései nyomán, hosszú kutatás után sikerült megtalálnia egy történészekből és tudósokból álló csapatnak. A szakemberek jelenleg az alagutak földtől és betontól való megtisztításán dolgoznak. A munkálatokat még év végén rendőrségi intézkedés hatására le kellett állítani, mivel a hatóságok szerint a kutatócsapatnak nincs engedélye a történelmi helyszíneken való ásatásokra. Sulzer reméli, hogy a munkát januárban folytatni tudják; eddig néhány SS-sisak és náci relikvia került elő a létesítmény területén.

A dokumentarista naplóbejegyzések és történészek segítségével további bizonyítékot talált a titkos projektről, amelyet Hans Kammler SS mérnök-vezérőrnagy vezetett. A legmagasabb ragú Schutzstaffel (SS) mérnök-tiszt Kammler felelt a V-1 és V-2-es programokért, és az ő nevéhez fűződnek a koncentrációs táborok tervei is.

Sulzer németországi, moszkvai és amerikai levéltárakban kutatta az SS vezetésével folyó titkos atomprogram bizonyítékait. Így került a kezébe az az 1944. január 2-ai keltezésű dokumentum, amely arról intézkedett, hogy 272 mauthauseni foglyot kell átirányítani a Linz melletti St. Georgen an der Gusen városába titkos alagútépítési munkálatok céljából. Még ugyanezen év novemberére az odavezényelt 40 ezer kényszermunkás fele halt meg az embertelen munkakörülmények következtében.

Bár a második világháborút követően az osztrák kormány mai árfolyamon számolva mintegy 10 millió eurót költött az alagutak befalazására, Sulzer úgy véli, hogy volt egy olyan rész, amelyről megfeledkeztek. A megszálló szovjet csapatok egészen 1955-ig állomásoztak St. Georgen an der Gusenben, majd minden fellelhető dokumentumot magukkal vittek Moszkvába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felfedezték a nácik atombombagyárát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra